Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Mai avem de îndurat o zi de caniculă. De mâine se răcorește și vin ploile

0 34

canicula

Aerul este sufocant şi luni, în cea mai mare parte a României. Şase judeţe se află sub cod portocaliu de caniculă, unde temperaturile vor ajunge până la 40 de grade Celsius – la umbră. Alte 22 de judeţe sunt sub incidenţa codului galben emis sâmbătă de meteorologi.

Codul portocaliu de caniculă este valabil luni în Arad, Timiş, Caraş Severin, Mehedinţi, Dolj şi Olt. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în aceste regiuni temperaturile maxime vor atinge 39-40 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unităţi.

Codul galben este valabil în: Alba, Argeş, Bucureşti, Bihor, Brăila, Buzău, Cluj, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Gorj, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Maramureş, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Teleorman, Tulcea şi Vâlcea. În aceste regiuni, temperaturile maxime vor înregistra valori de 36-38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 al disconfortului termic.

Ce trebuie sa faceti pe timp de canicula

Specialiștii recomandă cetățenilor să evite expunerea la soare și activitatea fizică în grădini și pe camp, în special în intervalul orar 11.00-18.00.

Se recomanda purtarea de imbracaminte subtire, din tesaturi naturale sau in culori deschise, respectiv purtarea de palarii. Persoanele varstnice trebuie sa se fereasca de locurile aglomerate si neventilate. La deplasarea in aer liber, cetatenii sunt sfatuiti sa aiba la indemana lichide si sa consume 2-4 litri de apa, ceai sau sucuri de fructe pentru a rehidrata organismul. Nu este indicat consumul de alcool si excesul de cafea in aceasta perioada.

Populatia trebuie sa tina cont si sa evite deplasarile, pe distante lungi, in vehicule fara posibilitati de climatizare. Persoanele cu probleme de sanatate nu trebuie sa ramana in locuri aglomerate si neventilate, unde pot aparea decompensari ale afectiunilor cardiovasculare, in conditii de temperaturi ridicate si disconfort termic. Ferestrele locuintelor vor fi protejate cu draperii in zonele expuse soarelui si se impune inchiderea ferestrelor in timpul zilei.

Masuri de protectie pentru angajati

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 99/2000 prevede masuri pentru protectia persoanelor aflate la munca in perioada depasirii pragului critic de unitati sau de temperaturi ridicate mai mari de 37 grade Celsius, a adaugat reprezentantul Guvernului in teritoriu.

Masurile minimale prevazute de ordonanta de urgenta pentru ameliorarea conditiilor de munca si mentinerea starii de sanatate a angajatilor sunt: reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice; asigurarea ventilatiei la locurile de munca; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite si ventilate; asigurarea apei minerale sau plate adecvate, cate 2-4 litri/persoana/schimb; asigurarea echipamentului individual de protectie si asigurarea de dusuri.

Vesti bune: de marti se racoreste

Instabilitatea atmosferică se va accentua treptat. Îndeosebi seara şi noaptea vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului care pot lua aspect de vijelie, averse ce vor avea şi caracter torenţial, iar izolat cantităţile de apă vor depăşi 25-30 l/mp şi se va semnala grindină.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More