Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Mai avem puțin și vom plăti taxe și impozite și pe aerul respirat

0 55

portmoneu bani

An de an și lună de lună guvernanții noștri vin cu tot felul de motive pentru a ne taxa. Impozitele cresc treptat nu doar ca valoare, ci și ca număr. Ultima găselniță? Plata contribuțiilor la sănătate și pensie pentru cei care dau spații în chirie.

În ziua de azi, orice venit este taxat. Dacă vrei să faci ceva, să investești în ceva sau să câștigi un venit în urma unor afaceri, oricât de mici ar fi acelea, în spatele tău apare imediat o armată de oameni care sug procente din câștigurile tale. Sume de bani pentru care ai muncit pe brânci, de care nu mai beneficiezi în viitor, dar pe care ești obligat să le plătești.

Să luăm ca exemplu: Ești pensionar, deci din pensie ți se rețin asigurări medicale și tot ce trebuie. Pentru cei de la conducerea țării nu este suficient. Dacă vrei să-ți crești veniturile, alături de pensia aia amărâtă, și ești, să zicem, administrator de bloc, sau dai ceva spațiu în chirie, statul de obligă să plătești pentru aceste activități suplimentare încă o dată și încă o dată contribuția la sănătate și pensii.

Dacă ești angajat cu normă întreagă, sau cu jumătate de normă, ți se reține din salariu contribuția la sănătate, șomaj, pensie și alte celea. Dacă pe lângă serviciu ai un PFA, o întreprindere individuală sau un contract de drepturi de autor, legea spune că mai trebuie să plătești și pentru acelea asigurări de sănătate, șomaj și pensie.

Nu te întreabă nimeni dacă vrei să plătești, dacă vrei să fii asigurat. TREBUIE! E obligatoriu! Pentru că așa vor guvernanții, pentru că sistemul de sănătate este subfinanțat, pentru că trebuie adunați bani la buget. Asta chiar dacă nu beneficiezi de serviciile medicale ale sistemului nostru sanitar, sau chiar dacă atunci când ”beneficiezi” de fapt trebuie să plătești tu totul.

Pentru că, se știe, oricâți bani s-ar aduna la buget, în spitale tot nu găsești minime condiții decente, medicamente nu-s, serviciile medicale lasă de dorit, iar necesarul minim de aparatură și materiale sanitare este o raritate.

La orice internare în spital trebuie să te pregătești cu pliculețele, pentru doctori, asistente, îngrijitori, și cu alte sume de bani pentru materialele sanitare care îți sunt necesare. Pentru că spitalul NU ARE de unde să-ți dea. Fie că ești asigurat sau nu, obiceiul și datina sunt aceleași.

Și atunci de ce ai asigurare medicală? De ce TREBUIE să plătești contribuția la sănătate, dacă nu beneficiezi de mai nimic pe urma ei? Pentru că așa vrea Guvernul. Același Guvern care spune într-o scrisoare către Fondul Monetar Internațional că „până la mijlocul lunii septembrie 2013 (acţiune prealabilă) vom aproba o Ordonanţă de Guvern, de lărgire a bazei de contribuţie, spre exemplu, prin care să se aplice o taxă obligatorie (contribuţie la fondul de sănătate) asupra veniturilor obţinute de persoanele fizice din chirii, care să fie implementată de la 1 ianuarie 2014„.

Ba mai mult decât atât, statul vrea să revizuiască baza de impunere pentru taxele pe proprietate, care „va varia în funcție de destinația proprietății și nu de statutul juridic al proprietarului„. Cu alte cuvinte, se vor plăti impozite mai mari pentru imobilele închiriate. Adică dacă un PFA, întreprindere individuală sau o firmă are sediul social într-un apartament, proprietarul apartamentului va plăti impozit mai mare pentru proprietatea lui pentru că aceasta este folosită ca sediu de firmă.

Mai vreți? Stați așa, că n-am terminat. Tot în câteva luni de zile Guvernul vrea să-i oblige pe cei care au venituri mari să plătească contribuţii la pensii şi sănătate pentru neveste sau copiii majori, dacă aceştia nu au un contract de muncă.

Ce ne mai rămâne? Aproape nimic! Doar speranța că vom putea să nu ducem zilele până la capăt și că nu va trebui în curând să plătim taxe și impozite și pentru aerul pe care-l respirăm tot mai greu în țara noastră.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More