Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Mai multe persoane salvate din zona montană a județului Cluj de salvamontiști

0 103

În contextul fenomenelor meteorologice extreme care au lovit cu deosebită intensitate județul Cluj în după-amiaza zilei de duminică, 17 septembrie 2017, ca urmare a căderilor de arbori pe carosabil, un grup de persoane a rămas blocat în zona montană a județului, pe tronsonul de drum cuprins între Barajul Drăgan-Floroiu și „coada” lacului Drăgan.

Ca urmare a acestui eveniment, în jurul orei 24.00, Serviciul Public Salvamont-Salvaspeo Cluj, instituție aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, a fost solicitat în regim de urgență să intervină la fața locului cu o echipă operativă, fără ca la acel moment să se cunoască detalii referitoare la numărul de persoane și autoturisme blocate.

Urmare a mobilizării și deplasării în regim de urgență, în jurul orei 5.00 salvamontiștii clujeni au reușit să ajungă la persoanele cele mai îndepărtate din grup, respectiv la cele care se aflau în capătul sudic al lacului Drăgan, prilej cu care s-a constatat faptul că era vorba, în total, de șase autoturisme și 10 persoane, dintre care un copil de patru ani, blocate ca urmare a furtunii deosebit de violente care a lovit vestul județului Cluj.

Deși la sosirea echipei de intervenție Salvamont reprezentanții Primăriei comunei Poieni acționau deja cu oameni și utilaje pentru deblocarea drumului, condițiile meteorologice existente la acel moment au determinat luarea, de comun-acord cu cei în cauză, a deciziei de evacuare a persoanelor abia în cursul dimineții.  În jurul orei 8.00 a început coborârea spre Valea Drăganului, cele 10 persoane fiind transportate de reprezentanții Salvamont pe o distanță de aproximativ 8 km, astfel încât, în jurul orei 10.30, acestea au fost predate reprezentaților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj.

În momentul de față se acționează în continuare pentru deblocarea întregului sector de drum care începe din satul Valea Drăganului și ajunge până în zona lacului. Pentru reușita intervenției, Salvamont Cluj a colaborat cu ISU Cluj, Jandarmeria Cluj, respectiv cu reprezentații autorităților locale.

Tot din dorința evitării oricăror pierderi de vieți omenești și pentru asigurarea securității turiștilor, pe durata desfășurării furtunii și ulterior acesteia, Salvamont Cluj a decis închiderea potecii care străbate defileul Cheilor Turzii, din cauza pericolului pe care îl reprezentau alunecările de pietre și bolovani. Nu în ultimul rând, salvamontiștii au acționat pentru deblocarea mai multor drumuri din zona de munte, respectiv a sectorului de drum cuprins între stațiunea Beliș-Fântânele și satul Beliș și a drumului care duce spre localitatea Poiana Horea și Crucea Iancului.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More