Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Mai puține parcări și mașini în centrul Dejului, prin noul proiect de mobilitate urbană – FOTO/VIDEO

0 1.029

Aleșii locali dejeni au fost convocați azi de către primarul Costan Morar la o ședință de îndată a Consiliului Local Dej, în cadrul căreia s-au supus dezbaterii mai multe proiecte privind un proiect mai mare, cel de mobilitate urbană a municipiului Dej.

Potrivit acestui nou proiect, unul prin care se încurajează folosire mijloacelor ecologice de transport și mai puțin a mașinilor care provoacă poluarea aerului, numărul de parcări din zona centrală a orașului se va reduce considerabil. Astfel, în Piața Bobâlna se va circula pe un singur sens, iar trotuarul din fața magazinelor va fi extins considerabil, permițând instalarea unor terase și zone de alimentație publică. De asemenea, la intrarea actuală în Parcul Mic, va exista o stație de transport în comun.

Proiectul prevede închiderea circulației și desființarea stației de taxi în zona Galeriei de Artă, unde se pot organiza diverse evenimente și se va instala și o scenă, zona urmând să devină exclusiv pietonală. Mai mult, în fața Primăriei Dej va exista o singură zonă de parcări, pe partea dreaptă, urmând ca trotuarul din partea stângă să fie și el lărgit considerabil.

Întrebat ce soluție are pentru mulțimea de dejeni care vor să-și parcheze mașinile în centrul orașului, primarul Costan Morar a răspuns că este disponibilă parcarea subterană de la piața agroalimentară și că se caută soluții pentru crearea unor noi locuri de parcare în zona Judecătoriei Dej. Această soluție nu prea a fost pe placul unor consilieri locali, care au afirmat, pe bună dreptate, că și în situația actuală locurile de parcare sunt insuficiente și că vor fi probleme și mai mari odată ce numărul de parcări va fi redus, însă primarul a întărit ideea ca oamenii să folosească mijloacele de transport în comun și chiar și bicicletele, un serviciu de închiriere contra-cost a bicicletelor fiind cuprins în proiect și urmează să fie și acesta implementat în administrarea Primăriei.

Conform planșelor prezentate azi în ședință (vezi foto mai jos), în zona Parcului Mic se vor efectua modificări drastice: statuia va fi mutată din centrul parcului în lateral, iar în parc urmează să fie realizate mai multe zone verzi, terase, bănci acoperite sau în aer liber, dar și o fântână arteziană.

În ceea ce privește transportul în comun, proiectul prevede achiziționarea a 20 de autobuze electrice pentru dejeni, primele zece autobuze urmând să ajungă la Dej în prima fază a proiectului.

În ceea ce privește dezvoltarea serviciului de transport public și achiziția de mijloace de transport ecologice, se propune achiziția a 20 de autobuze în total, dintre care 14 vor avea o lungime de 7-10 metri pentru deservirea celor mai solicitate linii, iar alte 6 autobuze vor fi mai scurte, de 5,4-7 metri, pentru deservirea liniilor secundare.

Valoarea totală a proiectelor aprobate de Consiliul Local Dej în ședința de azi se ridică la aproape 20 milioane de euro, contribuția de la bugetul local al municipiului Dej fiind de doar 2%. Doar proiectul de amenajare a zonei pietonale centrare are o valoare de 7,14 milioane de euro, durata de realizare a investiției fiind de 24 de luni.

Tot în cadrul ședinței de azi s-au supus dezbaterii și au fost votate în unanimitate proiectele privind modernizarea infrastructurii de străzi pentru accesul în zona centrală și în cartierul Ocna Dej, dar și modernizarea unui coridor integrat de mobilitate urbană reprezentat de strada 1 Mai, strada I.P. Reteganu, Pod Someș, strada Libertății, Strada Bistriței până la limita UAT Dej, inclusiv accesul către autobaza Transurb Dej și modernizarea acesteia.

Vizate de modernizarea infrastructurii printr-un alt proiect sunt și străzile Mihai Viteazu, Minerilor, Albăstrelelor, Țibleșului, Eroilor și strada Pinticului.

Mai multe detalii despre modificările aduse în zona centrală a orașului puteți vedea în materialul video de mai sus.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More