Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Mâine e 1 Aprilie. Tradiții și superstiții de Ziua Păcălelilor

0 71

1 aprilie ziua pacalelilor

Probabil cea mai amuzantă zi dintr-un an de zile, 1 Aprilie este și ziua în care mulți se vor distra, dar alții se vor supăra. Cei din urmă trebuie să știe însă că dacă se vor supăra mâine, vor fi urmăriți de ghinion tot restul anului.

Ziua Păcălelilor își are originile în Franța secolului al XVI-lea, după adoptarea calendarului Gregorian. Conform acestuia Anul Nou se celebra la 1 ianuarie și nu la 1 aprilie, ca până atunci. Astfel, cei care continuau să sărbătorească intrarea în noul an la 1 aprilie erau considerați ”păcăliți”.

Tradiția în Franța a continuat prin ”Poisson d’Avril” (peștele de aprilie). De 1 aprilie, francezii își păcăleau prietenii lipindu-le un pește de hârtie pe spate. Când cel păcălit descoperea farsa al cărui subiect este trebuia să strige ”Poisson d’Avril.”

În scurt timp, Ziua Păcălelilor a cunoscut o răspândire fulgerătoare, fiind adoptată în toate țările europene dar și în America. În Italia a căpătat denumirea ”pesce d’aprile”, iar în Olanda ”aprilvis.”

Tradiții și superstiții de 1 Aprilie

Cel care nu păcălește pe nimeni de 1 Aprilie, va fi păcălit tot anul.

Toate farsele trebuie făcute până la ora prânzului, iar cele făcute după prânz vor aduce ghinion farsorului pentru restul anului.

Cei care nu se amuză dacă sunt subiectul unei farse și se supără de 1 Aprilie, vor fi urmăriți și ei de ghinion tot anul.

Copiii născuți de 1 aprilie vor avea la maturitate noroc în afaceri, însă vor fi urmăriți de ghinion la jocurile de noroc.

Cei care își plănuiesc nunta chiar de 1 aprilie, trebuie să-și asume riscul ca în scurt timp căsnicia lor să se destrame. O altă superstiție spune că dacă faci nunta de 1 aprilie, în casă va cânta ”găina”, adică femeia, și nu cocoșul.

Pentru cei care își caută jumătatea sau o prietenie îndelungată, Ziua Păcălelilor este una perfectă. Bărbatul păcălit de o femeie frumoasă va ajunge să o ia de nevastă, dar dacă este deja căsătorit, cei doi vor rămâne prieteni foarte buni.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More