Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Majoritatea roșie din Consiliul Local Dej nu agreează bugetarea participativă. Liberalii, învinși la mustață – VIDEO

0 536

Consilierii locali PNL au supus astăzi dezbaterii Consiliului Local Dej un proiect de hotărâre privind adoptarea de către municipalitatea dejeană a sistemului de bugetare participativă, care presupune implicarea cetățenilor, a reprezentanților acestora și a persoanelor juridice sau altor instituții ori organizații în procesul decizional privind dezvoltarea municipiului.

În expunerea de motive la acest proiect de hotărâre, consilierii Partidului Național Liberal explicau faptul că ”Bugetarea participativă este un proces democratic de implicare a cetățenilor în viața cetății, care prin enunțarea de inițiative reușesc să aducă plusvaloare comunității noastre.Prin facilitarea participării active prin mecanismele enunțate în document, autoritățile publice locale oferă posibilitatea ca cetățenii să contribuie cu idei inovatoare în formularea de variante pentru obiectivele de investiții și reparații, precum și soluții pentru implementarea acestora. De asemenea, oferă posibilitatea cetățenilor să se implice în transparentizarea procesului de implementare a proiectelor.”

Întreaga propunere o puteți citi aici:

Nou în Dej: Proiect privind bugetarea participativă supus dezbaterii consilierilor locali

”Dumneavoastră, domnule primar, sunteți, până la urmă, purtătorul de stindard, în această activitate, dumneavoastră sunteți președintele consiliului de bugetare, împreună co colegii care fac parte din acel consiliu veți tria până la urmă ce se implementează și ce nu din aceste propuneri. Deci nu văd de ce v-ați opune unei asemenea inițiative”, a spus Marius Butuza.

Până aici toate bune și frumoase, doar că, după ce Marius Butuza a încheiat prezentarea acestui proiect, tabăra roșie de peste masa de consiliu a demarat contrele.

Profesor la bază, Gheorghe Giurgiu a venit cu temele făcute de acasă. Acesta a contrat din start inițiativa celor de la PNL pe motiv că ”legislația actuală în vigoare prevede mecanismele necesare pentru bugetarea deschisă și participativă și a fost aplicată la nivelul municipiului Dej, dar nu ca un proiect distinct de bugetare participativă. Proiectele investiționale au fost realizate pe baza solicitărilor cetățenilor, așa încât dorințele și necesitățile lor să fie realizate. Proiectul propus de colegii noștri este tardiv, în sensul că s-a realizat după distribuirea tuturor surselor din bugetul local, acoperind tot bugetul investițional inclusiv pe anii următori.”

Acesta a continuat printr-o scurtă revistă a presei, citând articole din publicații clujene care exprimau inutilitatea acestui sistem de bugetare participativă, amintind și de faptul că în municipiile mari unde a fost aplicat sistemul, municipii cu bugete cu mult peste cel al Dejului, proiectele au fost postate online de către cetățeni și tot online au și fost votate, astfel câștigând cele inițiate de ”inițiatorul cu cei mai mulți prieteni”.

În completare, Teodora Muncelean a dat un exemplu o astfel de ședință de consiliu la Cluj-Napoca, unde au luat parte doar trei sau patru cetățeni, iar discuțiile au fost ”lipsite de consistență, iar problemele și propunerile erau și vizau chestiuni punctuale, fără să existe o viziune de ansamblu asupra dezvoltării unui oraș. Nu știu dacă la Dej ar avea mult succes așa răsunător un asemenea proiect, dacă nici la Cluj până acum nu a dat roade.”

În replică, liberalul Aurelian Mureșan a amintit colegilor săi de Consiliu că doar cu câteva momente mai devreme ar fi spus, la discuțiile despre proiectul privind privind măsurile pentru buna gospodărire, păstrarea curăţeniei, respectarea normelor de igienă, protecţia mediului şi înfrumuseţarea Municipiului Dej, că ”cetățenii Dejului nu sunt informați, că nu se implică civic, că trebuie să facem mai mult ca să-i aducem înspre decizia Primăriei. Noi îna cest sens am venit cu acest proiect. Spiritul civic și responsabilitatea încep să se miște, oamenii vin cu idei noi. Nu numai la această masă sunt oameni care se gândesc pentru orașul în care trăiesc și pot să aibă soluții, propuneri.”

Acesta a dat și un exemplu realizat în Cluj-Napoca printr-un proiect de bugetare participativă, făcând referire la tracerile de pietoni iluminate din municipiul reședință de județ.

”Cetățenii municipiului Dej merită să-i ascultăm, să ascultăm doleanțele lor, problemele lor și în funcție de asta să facem tot ce depinde de noi să le punem în practică. Eu am apreciat inițiativa de bugetare participativă, în prima fază a proiectului, știam de acest lucru de 4-5 ani de zile, al nivelul județului am discutat lucrul ăsta, și fără să fac un proiect de hotărâre, care să fie foarte stufos, eu din primul moment am făcut lucrul ăsta. Am consultat cetățenii pentru tot ce înseamnă distribuția banului public. Am fost în fiecare zonă a orașului, pe fiecare stradă și am adunat toate problemele cetățenilor din municipiul Dej. N-am așteptat acest proiect. Aceste lucruri s-au făcut și s-au concretizat în fapte”,a spus primarul Costan Morar.

Acesta a profitat apoi de prilejul oferit pentru a expune pe larg toate proiectele de investiții derulate în ultima perioadă, dar și cele care se derulează în prezent sau sunt în plan pentru a fi implementate în viitor, deviind total de la subiect.

Consilierul PSD Laura Boian a spus din start că nu va vota acest proiect, aceasta aducând îna tenție faptul că pe Facebook există o pagină a administrației locale, unde cetățenii pot să-și spună ofurile, să semnaleze problemele, astfel că nu vede care este utilitatea unui astfel de proiect.

Varga Lorand a amintit și de grupul de Facebook Mândru că-s dejean, înființat la inițiativa unor cetățeni ai orașului, platformă pe care, la fel, sunt dezbătute diverse chestiuni ce țin de curățenia în municipiu și de dezvoltarea acestuia. De altfel, reprezentanții acestui grup, constituiți între timp într-o asociație, au avut mai multe propuneri în cadrul întâlnirilor avute cu primarul orașului.

Într-un final, după lungi dezbateri și polemizări cu sau fără rost, proiectul a fost votat. În urma votului electronic, 10 consilieri au votat împotrivă, unul s-a abținut, iar opt consilieri au fost pentru acest proiect, care astfel nu a trecut.

Consilierii PNL spun însă că nu se lasă și că vor să aducă modernismul și în administrația locală dejeană până la urmă, astfel că în perioada următoare, la viitoarele ședințe ale Consiliului Local Dej, vor prezenta din nou acest proiect de hotărâre, într-o formulă mai îmbunătățită și care să conțină și un fel de concurs de proiecte ale cetățenilor, în urma căruia cel mai bun să fie premiat.

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More