Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Managerul Spitalului Municipal Dej: Între 30 și 40 de persoane trimise de la spitalul nostru au fost confirmate pozitiv

0 3.982

Managerul Spitalului Municipal Dej, dr. Mihai Pandrea, a confirmat azi că numărul persoanelor infectate cu COVID-19 în zona Dejului este în creștere.

Într-o emisiune la Radio Stil Dej, managerul spitalului dejean a confirmat faptul că se constată în continuare ”o creștere a numărului de cazuri în zonă, și în municipiu și în localitățile limitrofe”.

Acesta a mai precizat că în incinta spitalului s-a organizat într-o clădire separată și izolată o secție specială pentru pacienții cu simptome, aceștia fiind izolați încă de la sosirea în unitatea medicală.

”Noi nu tratăm în acest moment COVID. Noi suntem cei care facem triajul, îi diagnosticăm practic și pe baza triajului făcut, a radiografiei și a analizelor a testărilor din ultima vreme, a celor suspecți, a tuturor celor care au patologie respiratorie, practic îi izolăm și îi testăm. Și de pe o zi pe alta avem rezultatele și atunci știm, cine-i pozitiv pleacă la Cluj-Napoca, cine este negativ intră la noi în spital. Cam asta este procedura, foarte pe scurt, la ceea ce se întâmplă în momentul acesta cu un pacient care ajunge la Spitalul Municipal Dej. Dacă prezintă simptomatologie respiratorie, indiferent de pacient, este izolat, investigat, radiologie, analize, testsat și, în funcție de rezultatul testului se merge la Cluj-Napoca sau rămâne la Spitalul Municipal Dej pentru tratament”, spune Mihai Pandrea.

Potrivit managerului Spitalului Municipal Dej, în municipiu nu se cunoaște exact numărul persoanelor confirmate cu noul tip de coronavirus, asta deoarece nu toți pacienții trec prin spitalul dejean.

”Nu se pot spune cifre foarte exacte, în momentul acesta despre câți pacienți sunt infectați. Eu pot să spun cam câți am trimis noi și câți sunt pozitivi, aș putea să zic între 30 și 40 de persoane, trimise de la spitalul nostru, care au fost confirmate pozitive. Dar sunt mult mai mulți, probabil, unii mergând cu mijloae proprii, alții fiind din zone în care se știa că este (focare de coronavirus n.r.), duși pe direct la Cluj-Napoca de către Ambulanță.

Mihai Pandrea

În ceea ce privește personalul medical care a stat în izolare timp de două săptămâni, după incidentul de la finalul lunii martie, când două paciente internate în Secția de Infecțioase au fost confirmate cu coronavirus, la finalul perioadei de izolare s-au făcut din nou teste pentru personalul medical.

”14 persoane au fost testate în izolare, o singură persoană, o infirmieră a ieșit pozitivă și a fost trimisă la Cluj-Napoca. Starea ei este bună, ea era asimptomatică”, precizează managerul spitalului dejean.

”Pe lângă infirmiera care v-am spus că este depistată pozitiv și era asimptomatică avem și o asistentă de pe secția de Interne, care este, tot așa, asimptomatică, dar depistată pozitiv. Deci din tot personalul pe care l-am testat de acolo de pe secția de Interne, o asistentă este pozitivă și este și ea la Cluj”.

Mihai Pandrea

Medicul a precizat faptul că majoritatea personalului medical care a intrat în contact cu pacienți care au fost ulterior confirmați pozitiv a fost supus testelor pentru COVID-19: ”În perioada asta am testat medici, practic tot personalul CPU (Centrul de Primiri Urgențe) este testat, personalul de pe Contagioase, de pe Interne, de pe Anestezie și Terapie Intensivă, am avut un pacient confirmat, am testat medicii și personalul de acolo. Cred că în momentul acesta avem undeva la 60-70 de persoane testate, cadre medicale la Spitalul Municipal Dej. Practic astea sunt cazurile pozitive pe care le-am depistat, o asistentă pe secția de Interne și o infirmieră.”

Referitor la achiziționarea unui aparat de testare pentru COVID-19 care să lucreze exclusiv la Spitalul Municipal Dej, Mihai Pandrea a precizat că nu va fi achiziționat un astfel de aparat:

”La un moment dat s-a pus problema ca și noi să achiziționăm un aparat de testare la Spitalul Municipal Dej, din banii de donații, sau din banii de la Consiliul Local ce ne-au fost oferiți, sau din banii de donații de la Pehart Tec. Ideea este în felul următor, am calculat și am analizat foarte bine acest aspect. Am discutat cu reprezentantul firmei respective, acest aparat ar fi costat undeva la 75.000 de euro. Puteam să-l achiziționăm, dar ideea este în felul următor: omul ne-a spus că-l aduce pe final de aprilie și teste undeva de la jumătatea lui mai. Deci eu nu pot să cumpăr un aparat, în această perioadă, pe care să-l țin, să mă uit la el și să nu pot să-l utilizez. Acel aparat făcea un test la 45 de minute. Deci funcționând 24 de ore din 24, asta presupunând să ai personalul respectiv calificat care să muncească 24 de ore din 24, ajungeam să facem un maxim de 25-30 de teste pe zi. Am testat și personalul medical. Am avut și zile în care am trimis și câte 30 de teste la Clinica de Boli Infecțioase și în momentul ăsta noi le primim în 24 de ore, primim răspunsul. Deci, din punctul meu de vedere, testarea merge destul de bine.”

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More