Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Mănăstirea Nicula – Programul slujbelor de Sfânta Maria

0 1.096

Mănăstirea Nicula, care poartă hramul Adormirii Maicii Domnului, se pregătește și în acest an să primească miile de pelerini care vin în mod tradițional la Nicula, de sărbătoarea Sfânta Maria.

Seria de evenimente organizate cu acest prilej va debuta luni, 14 august. Programul liturgic de la Mănăstirea Nicula va începe la ora 07.00 cu Acatistul Acoperământului Maicii Domnului, Ceasurile III şi VI și Sfânta Liturghie. Ulterior va fi săvârșită și Taina Sfântului Maslu.

Tot luni, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului va organiza un pelerinaj pe jos, începând cu ora 12.00, din Gherla spre Mănăstirea Nicula. Procesiunea va fi condusă de către Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Manifestarea va debuta cu un moment de rugăciune, după care, în sunet de toacă și cântări, se va porni pe următorul traseu: Biserica Sfântul Nicolae – Str. Avram Iancu – Autogară – Str. Liviu Rebreanu – Nicula Sat – Mănăstirea Nicula.

Acest pelerinaj pedestru, numit „La Nicula colo-n deal”, este organizat de șase ani, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Andrei. Procesiunea amintește de marele pelerinaj din anul 1699, când icoana pictată de preotul Luca, din Iclod, și donată de nobilul Ioan Cupcea bisericii din Nicula a lăcrimat timp de trei săptămâni.

Programul zilei de luni va continua la Mănăstirea Nicula cu Vecernia unită cu Litia, săvârșită de Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, înconjurat de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, începând cu ora 18.00. În jurul orei 21.30 va avea loc procesiunea de scoatere din biserica mare a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, moment care va continua cu Slujba Utreniei şi Prohodul Maicii Domnului.

În ziua hramului, marți, 15 august, de la ora 05.00 va fi săvârșită Sfânta Liturghie în biserică, de la ora 08.00 se va citi Acatistul Adormirii Maicii Domnului, iar începând cu ora 09.00 va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească, pe scena amenajată în incinta Mănăstirii Nicula.

Mănăstirea Nicula, situată în apropierea orașului Gherla (județul Cluj), este cunoscută ca unul dintre cele mai vechi aşezăminte monahale din spaţiul românesc (1552); şcoală pentru „grija sufletelor şi învăţătura pruncilor” (1659); centru de spiritualitate şi cultură prin: Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pelerinaj şi pictura pe sticlă (începând din 1699).

Programul slujbelor HRAM 2017

Sâmbătă 12 august
06:00 Acatistul Acoperământului Maicii Domnului
Ceasurile III şi VI
Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur
18:00 Vecernia, Utrenia şi Ceasul I (Priveghere)
Duminică 13 august
08:30 Acatistul Acoperământului Maicii Domnului
Ceasurile III şi VI
Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur
15:00 Taina Sfântului Maslu
18:00 Ceasul IX, Vecernia şi Acatistul Adormirii Maicii Domnului
21:00 Miezonoptica, Utrenia şi Ceasul I
Luni 14 august
07:00 Acatistul Acoperământului Maicii Domnului
Ceasurile III şi VI
Sfânta Liturghie a Sf. Ioan Gură de Aur
12:00 Taina Sfântului Maslu
15:00 Taina Sfântului Maslu
18:00 Vecernia cu Litie – Slujeşte IPS Mitropolit Andrei Andreicuţ cu un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi
21:30 Scoaterea Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului
22:00 Utrenia şi Prohodul Maicii Domnului
Înconjurul bisericii cu Icoana Maicii Domnului (în jurul orei 02:00)
Moliftele Sfântului Vasile cel Mare
Marţi 15 august – Adormirea Maicii Domnului
05:00 Sfânta Liturghie în biserică
08:00 Acatistul Adormirii Maicii Domnului
09:00 Sfânta Liturghie arhierească în sobor de arhierei, preoţi şi diaconi Predică – ÎPS Mitropolit Andrei Andreicuţ

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More