Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Maramureș: Cireșele și căpșunele, produsele cele mai căutate

0 246

Cireșele și căpșunele sunt cele mai căutate produse de sezon atât pe piața liberă, cât și pe piața organizată, a declarat, marți, pentru AGERPRES, președintele Asociației Producătorilor Pomicoli din județul Maramureș, Ioan Mihalca.

„Cireșele și căpșunele sunt cele mai căutate produse atât pentru consum, cât și pentru conservare pentru iarnă. Zilnic, doar pe piața agroalimentară din municipiul Baia Mare, estimăm că se vând peste 3.000 kg de cireșe și peste 5.000 kg de căpșune, dar avem zile în care vânzarea este mult peste cantitatea estimată. Solicitările sunt mult peste posibilitățile producătorilor locali, dar încercăm să facem față cererii de piață”, a spus Ioan Mihalca.

Potrivit acestuia, prezența producătorilor din județ în piața centrală din Baia Mare este încurajată și susținută de autoritățile locale.

„Anual, Primăria Municipiului Baia Mare invită producătorii agricoli din județ să-și valorifice producția de legume și fructe atât în principala piață, Izvoarele, cât și în alte patru piețe funcționale din cartiere. Zilele de miercuri și vineri reprezintă vârful de ofertă, dar fiind vorba de un produs perisabil — cireșe, căpșune — comercializarea se face fără a ține cont de zilele principale de târg. Pentru a-i sprijini pe fermieri, primăria aplică taxe modice și oferă condiții optime pentru comercializare, fapt extrem de avantajos pentru producător, care astfel evită să-și vândă recolta unor intermediari la prețuri mici”, a mai precizat Ioan Mihalca.

Acesta a menționat că majoritatea fermierilor care comercializează căpșune provin din localitatea Halmeu, județul Satu Mare, iar cireșele sunt aduse din plantațiile unor țărani din satele și comunele învecinate municipiului Baia Mare.

Pe lângă clienții obișnuiți, cireșele și căpșunele sunt achiziționate de proprietarii unor moteluri, hoteluri sau pensiuni turistice din Maramureș, pentru a-i servi pe turiști cu produse autohtone.

În unele magazine cât și supermaketuri din județul Maramureș, cireșele sunt importate din Grecia, iar căpșunele din Spania.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More