Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Mare sărbătoare la Năsăud, de Ziua Națională a Portului Tradițional – VIDEO

0 242

Ziua Națională a Portului Tradițional a însemnat, pentru județul Bistrița-Năsăud, încercarea de stabilire a două recorduri mondiale – primul pentru cea mai mare adunare de oameni îmbrăcați în costume populare și al doilea pentru cel mai mare dans românesc, informează AGERPRES. Aproximativ 10.000 de oameni din județ, dar și din alte zone ale țării au participat la eveniment.

Duminică, la miezul zilei, străzile orașului Năsăud s-au umplut de oameni de toate vârstele, îmbrăcați în costume populare, cel mai tânăr participant fiind un băiețel în vârstă de doar trei luni.

Au fost prezente ansambluri folclorice din toate zonele județului Bistrița-Năsăud, dar și din Covasna, Galați, Hunedoara, Maramureș, Teleorman, Cluj, Sălaj și din municipiul București.

Lor li s-au alăturat oficialitățile locale, îmbrăcate de asemenea în straie tradiționale, dar și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, secretarul de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, Alexandru Pugna, secretarul de stat în Ministerul Turismului, Bogdan Tomoiagă, europarlamentarul Victor Negrescu, deputați și senatori din județul Bistrița-Năsăud și din alte colțuri ale țării.

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a venit la Năsăud îmbrăcat într-un costum popular tradițional din Teleorman, pe care spune că l-a moștenit de la un străbunic, care a fost haiduc.

Unul dintre organizatori a fost și creatorul de costume populare Virginia Linul, din comuna bistrițeană Salva, pentru care miile de oameni adunate la Năsăud, în straie tradiționale, au reprezentat un vis împlinit.

„Nu mai pot de mândră, sunt încântată, îmi iese inima din piept. Sufletul românesc a fost astăzi, la Năsăud. Ce poate fi mai frumos decât o zi petrecută cu românii, de către români, cu tradiții populare românești! (…) Am visat și am crezut în acest lucru și astăzi s-a îndeplinit”, a declarat Virginia Linul pentru AGERPRES.

Pentru a stabili cele două recorduri mondiale, participanții au umplut, duminică, stadionul din orașul Năsăud, formând cercuri concentrice și purtând brățări de identificare.

Condițiile stricte impuse de oficialul de la Cartea Recordurilor au făcut ca încercarea de stabilire a recordului mondial pentru cea mai mare adunare de oameni îmbrăcați în costume populare românești să se repete de trei ori, timp în care unele persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru că nu au mai făcut față soarelui dogoritor.

Pentru cel de-al doilea record — de cel mai mare dans românesc — participanții au primit instrucțiuni de la coregraful Marin Barbu, care i-a învățat pașii și a ținut ritmul alături de oameni.

Rezultatele oficiale nu au fost anunțate până la această oră.

Ziua Portului Popular în Țara Năsăudului a fost organizată de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Primăria Orașului Năsăud, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale și Ministerul Turismului. Printre colaboratori se mai numără Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Inspectoratul Școlar Județean, Centrul de Informare și promovare Turistică Năsăud, Casa de Cultură Năsăud, Asociația „Produs în Bistrița-Năsăud”, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Turism în Bistrița-Năsăud” și Complexul Muzeal Județean.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More