Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Marea Britanie a votat, într-un referendum istoric, pentru ieșirea țării din UE

0 137

Marea Britanie a votat joi, într-un referendum istoric, cu un scor de 52% la 48%, pentru ieșirea țării din Uniunea Europeană după 43 de ani de apartenență la blocul comunitar, notează BBC News pe site-ul său.

Capitala Londra și Scoția au votat covârșitor pentru rămânerea în UE, dar această opțiune a fost subminată de rezultatele slabe ale taberei anti-Brexit în restul zonelor. Țara Galilor și majoritatea zonelor din Anglia din afara Londrei au votat masiv pentru ieșirea din UE.

Rata de participare la scrutin a fost de 71,8% — cea mai ridicată de la alegerile din 1992—, peste 30 de milioane de alegători exprimându-și opțiunile.

Așa cum era de așteptat, piețele financiare au reacționat la rezultatul referendumului, moneda britanică, lira sterlină, coborând la cea mai scăzută cotație față de dolar de după 1985.

John McDonnell, ministrul de finanțe în cabinetul din umbră al Partidului Laburist, de opoziție, a declarat că Banca Angliei ar putea fi nevoită să intervină pentru a susține lira, care a pierdut 3% în momentele în care primele rezultatele parțiale au arătat un rezultat favorabil Brexit-ului în Sunderland, și s-a depreciat cu 6,5% față de euro.

Liderul UKIP, Nigel Farage, care a făcut campanie în ultimii 20 de ani pentru ieșirea din UE, le-a declarat susținătorilor săi că ‘aceasta va fi o victorie pentru oamenii obișnuiți, pentru oamenii cumsecade’.

Joi, 23 iunie, ‘va rămâne în istorie ca ziua independenței noastre’, a mai spus el, cerându-i premierului David Cameron, cel care a convocat referendumul, dar a susținut cu fervoare rămânerea în UE, să demisioneze ‘imediat’.

‘Dacă votăm pentru a ieși din UE, Cameron ar trebui să își analizeze serios poziția’, a estimat și o sursă din Partidul Laburist.

Conservatori din tabăra pro-Leave, printre care și Boris Johnson, fostul primar al Londrei, și Michael Gove, ministrul justiției, au semnat însă o scrisoare prin care îi cer lui Cameron să rămână în funcție indiferent de rezultat.

Fostul ministru laburist pentru afaceri europene, Keith Vaz, a declarat pentru BBC că poporul britanic a votat cu ‘emoțiile’ și a respins sfatul experților care au avertizat asupra impactului economic al ieșirii din blocul comunitar.

Keith Vaz a mai estimat că Uniunea Europeană ar trebui să convoace un summit de urgență după acest vot, pe care laburistul l-a descris drept ‘catastrofal pentru țara noastră, pentru restul Europei și pentru restul lumii’.

În Scoția, după ce în toate cele 32 de districte electorale s-a înregistrat o majoritate pentru rămânerea în UE, prim-ministrul Nicola Sturgeon a declarat că votul ‘arată clar că scoțienii își văd viitorul ca parte a Uniunii Europene’.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More