Marele cascador Szabi Cseh s-a stins din viață
Szabi Cseh, recunoscut pentru bogata sa carieră de cascador și actor în filmele românești și internaționale, s-a stins din viață, după o îndelungată suferință.
Născut la 11 decembrie 1942 la Miercurea Ciuc, Szabi Cseh, a jucat în numeroase filme românești, dar și internaționale, și a fost autorul unor invenții care au dus la dezvoltarea tehnicii cascadoriilor din filme.
În ultimii ani, Szabi Cseh a dus o luptă acerbă cu o boală necruțătoare, cancerul osos, însă până la urmă organismul lui a cedat. Actorul a murit în această dimineață, după o suferință de nedescris.
Recunoaştere internaţională pentru contribuţiile artistice ale lui Szabi Cseh:
1973 – Festival Paris – cea mai bună mişcare scenică străină – piesa „Viziuni flamande” 1974 – Festival Berlin – cele mai valoroase lupte, filmul „Tekumsekh” 1974 – Festival Viena – locul I, piesa „Stan Păţitul” 1985 – Festivalul de film „Sommerfilmtage” („Zilele de vară ale filmului”) de la Berlin – cel mai bun regizor de acţiune; în acelaşi an, desemnat cel mai bun cascador din Europa conform sondajului realizat de revista vest-germană „Bunte Illustrierte”.
Recunoaştere naţională:
1984 – revista „Săptămâna culturală a capitalei”, premiul pentru cel mai spectaculos actor şi personaj, Buză de iepure din serialul „Mărgelatu” 1986 – revista „Săptămâna”, premiul pentru întreaga activitate 1994 – revista „România Mare”, premiu pentru contribuţie la dezvoltarea cinematografiei române 1996 – revista „România Mare”, premiu pentru întreaga activitate 2000 – UARF, diploma şi medalia de argint, 400 de ani de la Unire şi 30 de ani de la producţia filmului „Mihai Viteazul” 2002 – Ministerul Educaţiei şi Cercetării, diploma şi medalia de onoare cu prilejul aniversării a 80 de ani de activitate a ANEFS, pentru contribuţia adusă la dezvoltarea învăţământului, educaţiei fizice şi sportului în România 2002 – UARF, placheta de aur pentru întreaga activitate de regizor de lupte 2006 – UARF, medalia aniversară – 40 de ani de la realizarea filmului istoric Dacii.
Descoperă mai multe la Someșeanul.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.