Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Marele cascador Szabi Cseh s-a stins din viață

0 31

Szobi Cseh

Szabi Cseh, recunoscut pentru bogata sa carieră de cascador și actor în filmele românești și internaționale, s-a stins din viață, după o îndelungată suferință. 

Născut la 11 decembrie 1942 la Miercurea Ciuc, Szabi Cseh, a jucat în numeroase filme românești, dar și internaționale, și a fost autorul unor invenții care au dus la dezvoltarea tehnicii cascadoriilor din filme.

În ultimii ani, Szabi Cseh a dus o luptă acerbă cu o boală necruțătoare, cancerul osos, însă până la urmă organismul lui a cedat. Actorul a murit în această dimineață, după o suferință de nedescris.

Recunoaştere internaţională pentru contribuţiile artistice ale lui Szabi Cseh:
1973 – Festival Paris – cea mai bună mişcare scenică străină – piesa „Viziuni flamande” 1974 – Festival Berlin – cele mai valoroase lupte, filmul „Tekumsekh” 1974 – Festival Viena – locul I, piesa „Stan Păţitul” 1985 – Festivalul de film „Sommerfilmtage” („Zilele de vară ale filmului”) de la Berlin – cel mai bun regizor de acţiune; în acelaşi an, desemnat cel mai bun cascador din Europa conform sondajului realizat de revista vest-germană „Bunte Illustrierte”.

Recunoaştere naţională:

1984 – revista „Săptămâna culturală a capitalei”, premiul pentru cel mai spectaculos actor şi personaj, Buză de iepure din serialul „Mărgelatu” 1986 – revista „Săptămâna”, premiul pentru întreaga activitate 1994 – revista „România Mare”, premiu pentru contribuţie la dezvoltarea cinematografiei române 1996 – revista „România Mare”, premiu pentru întreaga activitate 2000 – UARF, diploma şi medalia de argint, 400 de ani de la Unire şi 30 de ani de la producţia filmului „Mihai Viteazul” 2002 – Ministerul Educaţiei şi Cercetării, diploma şi medalia de onoare cu prilejul aniversării a 80 de ani de activitate a ANEFS, pentru contribuţia adusă la dezvoltarea învăţământului, educaţiei fizice şi sportului în România 2002 – UARF, placheta de aur pentru întreaga activitate de regizor de lupte 2006 – UARF, medalia aniversară – 40 de ani de la realizarea filmului istoric Dacii.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.