Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Marele om politic Alexandru Vaida Voevod, omagiat azi în comuna natală Bobâlna – VIDEO

0 776

Ilustrul om politic şi de stat Alexandru Vaida Voevod a fost omagiat azi, în cadrul unei ceremonii organizată la Bobâlna de Instituţia Prefectului – Judeţul Cluj, împreună cu primăria din localitate şi cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Alexandru Vaida-Voevod” Cluj şi al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

Evenimentul a avut loc începând cu ora 12 la Monumentul Alexandru Vaida-Voevod din centrul localităţii şi a cuprins prezentarea onorului şi salutul drapelului de luptă, intonarea Imnului Naţional al României, oficierea serviciului religios, alocuţiuni, depuneri de coroane şi jerbe de flori, dar și un scurt dar savuros spectacol artistic susținut de Grupul ”Olpretul” al școlii din localitate.

În cadrul evenimentului a avut loc şi o slujbă religioasă oficiată de mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ. Prefectul Ioan Aurel Cherecheş, primarul oraşului Dej, Costan Morar şi deputatul Cornei Itu au fost de asemenea prezenţi la eveniment, iar profesorul Ioan Cîrja, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai a fost cel care a evocat personalitatea lui Alexandru Vaida Voevod.

Tot cu această ocazie, Veronica Oroş, o localnică care a împlinit recent 100 de ani, a primit din partea comunităţii un premiu cu ocazia centenarului. De asemenea, începând din acest an şcoala din localitate va purta numele cunoscutului om politic, numindu-se Școala Gimnazială ”Alexandru Vaida-Voevod” Bobâlna.

La evenimentul dedicat omului politic a participat şi nepotul său, Mircea Vaida Voevod, care avea cinci ani când a murit bunicul său, în 1950. Acesta a spus că ştie, totuşi, cât de multe sacrificii a făcut pentru realizarea Unirii.

„Alexandru Vaida Voevod ca bunic era un om bun, un om blând. Ca om politic a fost un om intransigent şi un luptător, un militant cum puţini au fost pe aceste meleaguri. Ţin minte, am citit o scrisoare a bunicii mele care spune că bunicul meu şi-a cheltuit jumătate din întreaga avere pentru Unire, în lupta aceasta pentru realizarea Unirii. Îi vânduse bunicii mele chiar şi bijuteriile de familie pentru această cauză nobilă. Dar de fapt nobleţea acestei lupte a fost Unirea”, a spus Mircea Vaida Voevod.

Potrivit Prefecturii Cluj, manifestarea se înscrie în seria de activităţi aniversare dedicate ale Centenarului României.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1798232996906126.1073742436.467241263338646&type=3

Alexandru Vaida-Voevod a avut o contribuţie deosebit de importantă la înfăptuirea Unirii Transilvaniei cu România.

La 1 decembrie 1918, a participat la Marea Adunare Naţională de la Alba lulia, unde cei 1228 de delegaţi aleşi ai românilor ‘din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească’ au votat Rezoluţia Unirii care ‘decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dînşii cu România’.

După acest eveniment istoric, Alexandru Vaida-Voevod devine membru al Consiliului Dirigent pentru a pregăti unificarea administrativă cu Vechiul Regat şi s-a numărat între cei patru delegaţi ardeleni care au adus regelui Ferdinand I Rezoluţia Unirii pentru a fi ratificată. A fost numit ministru de stat pentru Transilvania în primele guverne după Marea Unire, iar pe 1 decembrie 1919 a fost desemnat preşedintele consiliului de miniştri.

A condus primul guvern al României Mari ieşit din alegeri parlamentare (decembrie 1919 – martie 1920), conducînd alte trei guverne în anii 1932-1933, guverne în care a fost şi titularul unor ministere. Alexandru Vaida-Voevod s-a născut în 27 februarie 1872 la Bobâlna, atunci Olpret, şi a murit în 19 martie 1950 la Sibiu. A urmat şcoala primară la Cluj, liceul la Bistriţa şi Braşov iar facultatea de medicină la Viena.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More