Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Marius Mânzat, președintele CJ Cluj, oferă detalii despre incidentul aviatic de pe aeroportul Cluj

0 58

Marius Mânzat, președintele Consiliului Județean Cluj, a oferit o serie de informații în cazul aterizării ratate de pe Aeroportul Cluj-Napoca.

În cadrul unei intervenții telefonice în cadrul emisiunea România, Acum!, pe B1 TV, Marius Mânzat a declarat că pista de 2.100 de metri a aeroportului clujean permitea aterizarea aeronavei Blue Air.

”Știm cu toții incidentul. Este în curs o anchetă care a luat toate datele necesare și va decide unde se găsesc vinovății, dacă se găsesc. Referitor la aeroport, pot să vă spun că pista este la standarde și în condițiile necesare aterizării oricăror aeronave care se pretează pentru lungimea de 2.100 metri.

Am urmărit datele și am informații de la fața locului. Directorul aeroportului a dat asigurări că din punct de vedere al serviciilor pe care le prestează pentru operatorii aero, lucrurile au stat în regulă. Deszăpezirea pistei se găsea în parametri. Dacă între aeronavă și turnul de control au fost deficiențe de comunicare, noi nu știm. Ancheta va stabili. Din punct de vedere al serviciilor pe care le prestează aeroportul către operatorii aero lucrurile au stat bine. Până în momentul în care o anchetă efectuată de un organism competent are un rezultat, nu putem lua nicio decizie.

Eu am ajuns la concluzia că, din punct de vedere al condițiilor, standardelor, procedurilor de aterizare, pista se găsea în condiții bune de aterizare. Sunt două păreri: de la Blue Air și de la aeroport. Dânșii își apără interesul.

Problema carburantului e între turn și aeronavă, nu între reprezentanții aeroportului, cei care se ocupă de curățenia pistei, și aeronavă. Eu nu am spus nici că cei de la turn au o vină. Angajații turnului Romatsa nu sunt angajați ai aeroportului. Cei ai aeroportului prestează servicii pentru operatorii aero.

Între serviciile pe care le prestează aeroportul și Romatsa, cei care dirijează avioanele și condițiile de aterizare, există firește o legătură, dar nu putem vorbi de o vină din partea aeroportului. E un triumvirat. Ancheta va decide.

Cutia neagră poate avea un rol în anchetă. Vorbesc în calitate de persoană care a participat la tot felul de analize și am auzit acest lucru spus de specialiști”, a afirmat Mânzat.

Un avion aparținând companiei Blue Air a ieșit de pe pistă la aterizarea pe aeroportul din Cluj. La bordul aeronavei se aflau 110 pasageri și șase membri ai echipajului. (Detalii AICI)

Un dosar penal a fost deschis în urma aterizării ratate a avionului Blue Air, pe aeroportul din Cluj-Napoca, potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Dialog între turnul de control și piloți a scos la iveală că există defecțiuni la luminile de pe aeroport

Pilot: Să daţi luminile pe high, vă rugăm!

Turnul de control: Sigur, un moment.

Pilot: Turnule, 9301 – tocmai am ieşit din pistă.

Turnul de control: Confirm. Bine ați venit! Continuați spre Delta (n.r. altă pistă), către poziția de îmbarcare.

Pilot: Nu m-ați înțeles. Este PAN, PAN (N.r.- cod de urgenţă) Am ieșit din pistă.

Turnul de control: Sunt turnul, confirm, mulțumesc!

Pilot: Suntem ieșiți din pistă, nu s-a întâmplat nimic, suntem pe sol. Motoarele încă funcționează. Ne uităm la situație și pe urmă vom proceda la o evacuare.

Turnul de control: Sunt turnul, confirmăm, anunțăm imediat solul! O să vină imediat utilaje pentru asistență.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More