Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Marș al maghiarilor dejeni de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni – FOTO/VIDEO

2 69

Ziua Maghiarilor de pretutindeni - Dej (1)

În fiecare an, ziua de 15 martie este marcată și la Dej cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Și în acest an, după spectacolul artistic de la Centrul Cultural ”Arta”, maghiarii dejeni au pornit în marș pe străzile orașului, până la monumentul ”Leu” de pe strada Țibleșului.

Spectacolul artistic de la Centrul Cultural ”Arta” a debutat cu intonarea imnului Ungariei, după care, pe scenă, au avut loc diverse momente artistice susținute de elevii de la clasele în limba maghiară ale școlilor dejene.

La finalul maniestărilor cultural-artistice, participanții s-au încolonat pentru a porni în marș la monumentul ”Leu” de pe strada Țibleșului. Dacă la spectacolul artistic nu au participat autorități locale, cu excepția celor doi consilieri locali UDMR, la depunerea de coroane de la monumentul ”Leu” și-au făcut aparția și alți consilieri locali, primarul Costan Morar și viceprimarul Aurelian Mureșan.

Pentru a preîntâmpina eventuale incidente, manifestările de azi au fost atent supravegheate de reprezentanți ai poliției, jandarmeriei și poliției locale.


Ziua maghiarilor de pretutindeni sarbatorita la Dej by Irina Maxim

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

 1. ROMAN Minoritar in secuime spune

  Pe 15 martie, maghiarii nu se aduna sa manance colac secuiesc (kurtoskalacs) si sa danseze csardas, ci au un scop anume si acela stim cu totii care e: blestemata de autonomie. De mai bine de 15 ani, dar cu precadere in ultimii 2-3 ani, aici in Transilvania se duce o lupta privind discriminarea negativa, in plan local, populatia romaneasca din cele doua judete (Covasna si Harghita) este discriminata negativ in mass media si in politica UDMR. Cand in presa locala ti se spune zilnic :Revista Európai Idõ (Covasna) despre pasii luptei ARMATE pentru autonomia maghiara: ”infiintarea Bancii Secuiesti independente”, ”refuzarea achitarii impozitelor catre statul roman” si ”varsare de sange”. Cotidianul de limba maghiară Szekely Hirmondo (Covasna): ”Autonomia trebuie obţinuta cu forta”
  ,, Acest lucru trebuie schimbat mai devreme sau mai târziu, insa noua, secuilor cu cutitul nationalismului roman la gat, nu ne-a mai ramas timp sa asteptam, adica prin obtinerea cu forta a autonomiei teritoriale trebuie sa ne luam in mana dirijarea propriului destin, pana cand nu e prea tarziu”.
  Presedinti de Consilii Judetene care incită la violente si ura interetnica impotriva romanilor din cauza asa-zisului drapel al asa-zisului tinut secuiesc, dar noi de ziua nationala daca dorim sa arboram steagul national, trebuie sa avem autorizatie de constructie.
  Presedinti de Consilii Judetene care refuza public sa se delimiteze de extremistii din HVIM care militeaza pentru alipirea Transilvaniei la UNGARIA si promoveaza insemne FASCISTE.
  Primari, presedinti de CJ si presedinte si membri UDMR care spun ca ar fi bine daca limba maghiara, prin Constitutie, ar primi un statut regional, iar condiţia cunoaşterii limbii maghiare e justificata si legala.
  Cand primarul Antal Arpad se si vede guvernatorul „Ţinutului secuiesc”, cand vin in tara ta, politicieni, vicepremierul si presedintele Ungariei si fac tot felul de declaratii extremiste, cand un roman este bătut în centrul municipiului Sf. Gheorghe pentru că nu stie limba maghiara, cand un roman este amendat de Politia Locala din Sf. Gheorghe pentru că a scandat ”La multi ani, Romania!” de Ziua Nationala , NU-TI VINE SA SPUI?: GATA! PANA AICI! NOI ROMANII NE-AM SATURAT!!! AM TOLERAT DESTUL!!!
  Nu mai toleram abuzurile, respingerea, nu mai vrem sa facem compromisuri, daca am permis nu inseamna ca vrem sa fim si suprimati.
  REFUZAM SA NE MAI ADAPTAM LA CERINTELE VOASTRE PRIN SUPUNEREA NOASTRA, CROINDU-VA DRUM DUPA BUNUL VOSTRU PLAC LA PROPRIILE DORINTE, AJUNGAND LA FANATISM. NU MAI PUTEM FII TOLERANTI LA DISCRIMINARI BAZATE PE APARTENENTA NATIONALA, ETNIE, OPTIUNE POLITICA, RELIGIE, ETC.

 2. Andrei spune

  Nu-i normal ca steagul Romaniei sa stea sub cel al Ungariei in tara noastra . O zi buna

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More