Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Marșul bicicliștilor clujeni, un marș al tăcerii dedicat victimelor accidentelor rutiere

0 60

Miercuri seara se va desfășura la Cluj-Napoca o nouă ediție a Marșului Bicicliștilor Clujeni (a 104-a din seria lunară începută în septembrie 2007 în continuarea celei anuale începute de CCN în 1998), dar având un caracter special prin faptul că va fi un MARȘ AL TĂCERII dedicat BICICLIȘTILOR VICTIME ALE ACCIDENTELOR RUTIERE, ca parte a evenimentului global ‘RIDE OF SILENCE’ ajuns la a 13-a ediție și derulat în sute de orașe de pe toate continentele.

Sunt bineveniți toți clujenii care au bicicleta. Întâlnirea participanților va fi în PIAȚA UNIRII, începând cu ora 18:45. Începutul efectiv al marșului va fi la ora 19:00, urmând să dureze circa o oră și jumătate.

Traseul propus este: Piața Unirii — bd. Eroilor — Cl. Dorobanților — al. Bibliotecii — bd. 21 Decembrie 1989 — p-ța A. Iancu — str. Cuza Vodă — p-ța M.Viteazu — str. I. P. Voitești — str. G. Barițiu — str. Splaiul Independenței — pod Napoca — bd. 1 Decembrie 1918 — str. G. Garibaldi — str. Uzinei Electrice — al. Stadion — str. G. Coșbuc — str. Moților — str.

Petru Maior — p-ța L. Blaga — str. Napoca — p-ța Unirii.

”Este în primul rând un eveniment comemorativ și de atenționare publică, dedicat bicicliștilor care au murit sau au fost răniți în accidente de circulație, în principal a celor care au căzut victimă șoferilor neatenți, și își propune să atragă atenția publicului, autorităților și presei asupra amplorii inadmisibile pe care a luat-o rata de accidentare a participanților mai vulnerabili la traficul rutier, cum sunt bicicliștii și pietonii, din cauza atitudinii unor șoferi, a legislației inadecvate și a infrastructurii deficitare”, spun organizatorii acestui eveniment.

Acest marș este o acțiune care se va desfășura în tăcere, fără pancarte, în deplasare în coloană, cu viteză redusă, și care se va finaliza în piața Unirii, la sfârșitul acțiunii, în jurul orelor 20:30, cu o depunere a unei jerbe și aprinderea unor lumânări în locul unde anii trecuți a fost plasat un ‘ghost bike’, dispărut între timp.

Mesajul acțiunilor este nevoia de mai multă atenție și protecție pentru bicicliști prin legislație, infrastructura și atitudine a șoferilor și autorităților, mai ales în contextul gravelor deficiențe de concepție și execuție a pistelor de biciclete din Cluj-Napoca, ce pun în pericol siguranță bicicliștilor.

”Reamintim faptul că siguranța rutieră se află în România la un nivel inacceptabil de scăzut și e net mai redusă față de media europeană, existând un risc nejustificat de crescut accident grav sau mortal ce îi vizează în special pe participanții vulnerabili la trafic, cum sunt și bicicliștii”, se arată în comunicatul Clubului de cicloturism Napoca.

Cauzele principale sunt deficiențele de conținut și aplicare a legii, dar și problemele de infrastructură rutieră și tolerarea și chiar încurajarea de către autorități a unei culturi pro-automobilistice agresive. În acest sens, este evidentă tratarea cetățenilor că fiind de rang inferior odată ce au coborât din autoturism și plasarea celor vulnerabili în postura de vinovați prezumați prin politicile nedeclarate dar clar perceptibile de descurajare a circulației pietonale și biciclistice, cum sunt reflectate și în aberantul proiect de nou Cod Rutier aflat în dezbatere în Senatul României.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More