Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Marșul „Luptă pentru Basarabia” s-a încheiat cu violențe. Cinci participanți urcați în dubă și duși la secție – VIDEO

0 62

Cinci persoane participante la marșul „Luptă pentru Basarabia”, care s-a desfășurat sâmbătă în Capitală, au fost ridicate de către jandarmi și conduse la secția de poliție, unde au fost amendate.

Participanții la marșul „Luptă pentru Basarabia”, care se desfășoară sâmbătă în Capitală, au încercat să treacă de jandarmi în zona Piața Victoriei, pentru a se deplasa către Universitate, însă au fost opriți de forțele de ordine.

Reprezentanţii Jandarmeriei Bucureşti au declarat pentru agenţia de presă MEDIAFAX că, în urma forţării cordonului de jandarmi în zona Calea Victoriei, cinci manifestanţi care participau la marşul pentru unirea României cu Basarabia au fost ridicaţi şi duşi la Secţia 4 de Poliţie pentru identificare şi audiere.

„În apropiere de Piaţa Victoriei, un grup de aproximativ 5-10 persoane a încercat să intre pe Calea Victoriei, forţând astfel cordonul de jandarmi. Prin echipele de dialog alate la faţa locului, s-a discutat cu aceştia, li s-a explicat calea legală, aceştia nu au înţeles, după care s-a acţionat punctual, iar cele cinci persoane au fost extrase din rândul manifestanţilor şi conduse la secţiile de poliţie. Cele cinci persoane au fost conduse la sediul Secţiei 4 Poliţie pentru a li se stabili identitatea şi a se lua măsurile legale asupra acestora, drept pentru care patru persoane dintre aceştia au fost sancţionate conform legii 60 privind organizarea adunărilor publice cu câte 3.000 de lei fiecare. Nu s-au folosit gaze lacrimogene, s-a acţionat legal”, a declarat Mihai Vornicu, ofiţer de relaţii publice în cadrul Jandarmeriei Capitalei.

Mai multe corturi au fost montate în Piaţa Universităţii de către manifestanţii care au participat, sâmbătă, la Marşul pentru Basarabia, aceştia declarând că nu au de gând să plece până când Preşedinţia, Guvernul şi politicienii nu vor declara unirea cu Basarabia o prioritate naţională.

Aproximativ 300 de unionişti s-au regrupat la fântâna din Piaţa Universităţii şi spun că nu au de gând să plece până când Preşedinţia, Guvernul şi politicienii nu vor declara unirea cu Basarabia o prioritate naţională.

Manifestanţii au montat corturi lângă fântâna din Piaţa Universităţii, deşi nu au autorizaţie pentru acest lucru.

„O parte dintre aceştia au ales să revină în Piaţa Universităţii, având în vedere că nu mai este un protest autorizat, dar jandarmii le asigură acestora prezenţa atâta timp cât nu escaladează, cât nu ocupă căi de comunicaţii şi binenţeles atâta timp cât respectă indicaţiile jandarmilor. S-a luat legătura cu reprezentanţii Primăriei , nu se acceptă amplasarea de corturi deoarece este domeniu public şi nu putem să transformăm domeniul public în alte spaţii. Li se va recomanda să ridice binenţeles acele corturi, în permanenţă noi avem un dialog cu aceştia, prin echipele noastre de dialog. Până acum, au fost înţelegători”, a mai precizat ofiţerul de relaţii publice în cadrul Jandarmeriei Capitalei.

Protestatarii au transmis un ultimatum către politicieni, spunând că aşteaptă până duminică, la ora 14.00, un răspuns.

“Dacian Cioloş, Liviu Dragnea, Alina Gorghiu, Călin Popescu-Tăriceanu, Traian Băsescu şi Nicuşor Dan sunt chemaţi de unioniştii din stradă să îşi asume Unirea ca proiect de ţară. Termenul-limită pentru un răspuns din partea liderilor principalelor formaţiuni politice din România anunţat de unionişti, este duminică, ora 14:00. Manifestanţii care au ridicat baricadă la Piaţa Universităţii din Bucureşti precizează că vor rămâne în stradă până când premierul României şi reprezentanţii partidelor politice îşi vor asuma clar că vor susţine o Declaraţie de unire cu Republica Moldova, adoptată de Parlamentul României şi că vor trata Unirea ca proiect de ţară cu toţi paşii concreţi aferenţi acestui proiect naţional”, se arată în comunicat transmis de Platforma Unionistă Acţiunea 2012.

Ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, a solicitat inspectorului general al Jandarmeriei Române un raport complet cu privire la evenimentele din Piaţa Victoriei, care au condus la reţinerea celor cinci participanţi la Marşul pentru Basarabia, potrivit MAI.

„Ministrul Afacerilor Interne a precizat că nu va ezita să ia măsuri în situaţia în care au fost săvârşite abuzuri în timpul intervenţiei jandarmilor. Jandarmii au primit dispoziţie să nu intervină în derularea manifestaţiei din Piaţa Universităţii, decât pentru a asigura protecţia participanţilor şi fluidizarea traficului din zonă”, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Interne remis sâmbătă MEDIAFAX.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More