Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Marți e Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități

0 161

persoane dizabilitati

Cu ocazia Zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități, Asociația Persoanelor cu Dizabilități Fizice Dej trage un semnal de alarmă asupra condițiilor în care aproape 1.000 de astfel de persoane din Dej sunt obligați să-și ducă traiul. 

Asociația Persoanelor cu Dizabilități Fizice Dej ne-a transmis azi un comunicat de presă în care atrage atenția autorităților locale asupra nevoii egalității de șanse și tratament, atrage atenția populației în privința discriminării, iar instituțiilor publice sau private le cere să trateze cu respect și onestitate persoanele cu dizabilități.

”In fiecare an, la 3 decembrie este marcată Ziua Internatională a Persoanelor cu Dizabilităţi. Data a fost stabilita ȋn 1992, de Adunarea Generală a ONU, pentru a motiva populatia să inteleaga efectele dizabilitatilor si pentru a combate discriminarea, ca intreaga lumea sa devina mai responsabila in ceea ce priveste integrarea persoanelor cu dizabilitati.

Asociatia Persoanelor cu Dizabilitati Fizice din Dej a fost creata in anul 1990 insa, in ciuda sprijinului acordat de anumite persoane sau responsabili de institutii, nu a reusit sa devina un sprijin real pentru persoanele aflate in dificultate, in mare masura deoarece nu exista un cadru legal prin care statul sa poata impune masurile necesare pentru crearea unui mediu propice pentru integrarea persoanelor cu handicap.

Abia in anul 2006, odata cu aparitia legii 448 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap s-a creat un cadru legal in care s-au definit principiile prin care statul isi asuma calitatea de garant privind respectarea drepturilor si a libertatilor fundamentale, prevenirea si combaterea discriminarii, egalizarea sanselor, egalitate de tratament in ceea ce priveste incadrarea in munca si ocuparea fortei de munca, solidaritatea sociala, responsabilizarea comunitatii si altele.

Din pacate multe dintre principiile enuntate sunt tratate cu superficialitate, sau, mai grav, ignorate in totalitate, astfel ca, in ciuda faptului ca la nivelul municipiului Dej sunt circa o mie de persoane cu diverse dizabilitati, nu a existat o preocupare din partea autoritatilor locale de a impune constructiilor noi care sunt de utilitate publica sa asigure accesul persoanelor cu dizabilitati locomotorii la spatiile medicale de diagnostic si tratament, casa de cultura, sala sporturilor, banci, ghiseele pentru plata diverselor utilitati, alimentare, etc.

Din pacate, exista prea putine locuri in care este asigurata accesibilitatea, iar faptul ca anumite spatii comerciale au create rampe de access, de cele mai multe ori reprezinta praf in ochi aruncat autoritatilor pentru a primi autorizatia de constructie.

Asociatia Persoanelor cu Dizabilitati Fizice din Dej, si-a propus sa se implice activ in elaborarea de masuri concrete pentru imbunatatirea calitatii vietii persoanelor cu dizabilitati, astfel solicita sprijinul autoritatilor locale pentru fi alaturi de noi in spriritul si litera legii.

In aceeasi masura avem nevoie si de intelegerea populatiei dejene pentru a avea intelepciunea de a trai alaturi de noi, de a ne sprijini in demersurile noastre de integrare, cu atat mai mult cu cat facem parte din familiile voastre, sau a prietenilor vostri, care poate de multe ori se jeneaza sa vorbeasca despre noi.

Un ultim gand il adresam persoanelor cu dizabilitati, care ar trebui sa incerce sa iasa din izolare, sa-si cunoasca si sa-si revendice drepturile, sa inteleaga ca faptul ca sunt diferiti nu este vina lor, ci a comunitatii care ii privesc altfel.”

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More