Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Măsuri pentru prevenirea și limitarea efectelor inundațiilor în Bistrița-Năsăud

0 74

În contextul creșterii temperaturilor, care favorizează topirea zăpezilor de pe versanți, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistrița-Năsăud a dispus o serie de măsuri pentru prevenirea și limitarea efectelor eventualelor inundații ce pot fi generate.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, alături de reprezentanți ai autorităților locale, execută misiuni proactive de recunoaștere în zonele potențial a fi afectate de inundații, cu accent pe monitorizarea cursurilor și acumulărilor de apă, precum și starea lucrărilor de apărare.

Având în vedere că în perioada următoare sunt preconizate și precipitații, care conduc la topirea stratului de zăpadă și pot produce riscuri asupra populaţiei şi mediului, iar judeţul Bistriţa – Năsăud se află sub incidenţa unei avertizări hidrologice imediate – cod portocaliu, s-a dispus asigurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenție în cazul producerii unor inundații.

Pentru asigurarea intervenției în sprijinul administrației publice locale și comunităților, la nivelul subunităților operative au fost verificate și pregătite mijloacele tehnice de intervenție la inundații, constând în motopompe de mare capacitate, bărci, precum și autospeciale de stingere cu echipamente pentru evacuarea apei, se precizează într-un comunicat al ISU Bistrița.

Dacă situația din teren o va impune, la nivelul I.S.U. “Bistriţa” al judeţului Bistriţa – Năsăud se va activa grupa operativă și centrul județean de coordonare și conducere a intervenției, care au în componență reprezentanți ai tuturor structurilor cu atribuții în managementul situațiilor de urgență.

ISU Bistrița recomandă autorităților locale și cetățenilor din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru a facilita evacuarea normală a apelor pluviale, precum și parcarea autovehiculelor și utilajelor în zone protejate, pentru limitarea posibilele pagube generate de vântul puternic.

Evoluția fenomenelor meteorologice periculoase va fi permanent monitorizată prin Centrul Operațional Judeţean al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bistriţa” al județului Bistriţa – Năsăud.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More