Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Măsurile impuse în timpul epidemiei de gripă. Ministrul Sănătății: Nu trebuie să ne panicăm!

0 128

Ministerul Sănătăţii a transmis către toate spitalele din ţară recomandări suplimentare, odată cu declararea epidemiei de gripă, informează Sorina Pintea, precizând că una dintre măsuri vizează accesul vizitatorilor „în mod real” în toate unităţile sanitare, în special în secţiile cu risc.

„Au mai fost transmise recomandări suplimentare – limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unităţile sanitare, special în secţiile cu risc, refacerea urgentă a stocului cu antivirale necesare tratamentului infecţiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toţi pacienţii care prezintă tabloul clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului cu profilactic la contacţii pacienţilor internaţi, vaccinarea urgentă a personalului medical rămas nevaccinat, refacerea stocurilor de echipamente de protecţie şi utilizarea corespunzătoare a acestora, refacerea urgenţă a stocurilor cu antiseptice şi dezinfectate pentru asigurarea igienei riguroase a mâinii şi suprafeţelor”, a precizat Sorina Pintea, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit ministrului, în cursul zilei de miercuri, Institutul Naţional de Sănătate Publică va reaminti unităţilor sanitare procedurile privind „managementul contacţilor, al focarelor şi cazurilor severe de gripă”.

Pintea a mai precizat şi recomandările pentru populaţie pe care le-a transmis, potrivit acesteia, din 17 ianuarie.

Gripă avem în fiecare an. (…) Nu cred că este cazul să ne panicăm, trebuie să aplicăm măsurile pe care le-am comunicat. (…)

Numărul infecțiilor virale a avansat peste așteptări a treia săptămână la rând, mai afirmă Sorina Pintea.

”Deși marți seară aveam o parte din datele, acestea nu au fost concludente pentru că nu nu toate spitalele au trimis raportările. Am refăcut statisticile și s-a constatat a treia săptămână epidemică”, a spus ministrul. 

Medicul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei-Balș, spune că igiene este sfântă. ”Apa și săpunul sunt sfinte. Este bine să purtăm măștile de protecție, însă acestea trebuie puse corect, peste nas. Respectați regulile de igienă”, a completat acesta.

Sorina Pintea mai spune că Inspectoratele Școlare pot decide dacă consideră că este necesar suspendarea cursurilor.

”Slavă Domnului că vine vacanța”, a completat Adrian Streinu-Cercel, adăugând că copiii nu trebuie duși în mall și trebuie evitate zonele aglomerate.

Specialiştii recomandă consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare; izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei; respectarea etichetei tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului); igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului, purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical; continuarea vaccinării antigripale.

De asemenea, se recomandă triajul epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More