Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Medicament împotriva tusei retras din farmacii. Provoacă aritmii cardiace

0 850

Un medicament împotriva tusei pe care medicii îl recomandă inclusiv copiilor a fost retras de la vânzare.

Agenţia naţională pentru medicamente din Franţa, în colaborare cu producătorul, a decis să suspende autorizaţia de punere pe piaţă a Pneumorel, vândut în România sub numele de Eurespal.

Hotărârea a venit după ce noi studii, făcute în ultimul an, au arătat că substanţa activă, fenspiridă, poate provoca aritmii cardiace.

În Franţa, producătorul a retras medicamentul în toate formele sale, pastile şi sirop, din farmacii şi depozite. De asemenea, a cerut medicilor să nu-l mai prescrie. În plus, cei care fac tratament cu Pneumorel trebuie să înceteze imediat şi să ducă flacoanele sau cutiile rămase la distrugere.

Autorităţile franceze le-au informat pe cele europene, care vor investiga situaţia ca să formuleze un răspuns unitar pentru întregul continent.

Farmaciile din țară au primit notificări urgente pentru oprirea de la comercializare a medicamentului Eurespal, produs în Franța, atât în varianta sirop de tuse cât și în cea de pastile pentru tuse. Pe site-ul ANMDM, însă, nu a fost postat niciun anunț privind retragerea medicamentului. 

„Până la următoarele comunicări, vă rugăm să blocați de la vânzare toate loturile de EURESPAL 80 gm x 30 cpr și EURESPAL SIROP 2 mg / ml 150 ml și să anunțați clienții dumneavoastră, conform deciziei deținătorului Aurotizației de Punere pe Piață a produselor. În cel mai scurt timp vă vom transmite planul de acțiune avizat de ANMDM”, se arată în mesajul transmis unor farmacii și medici de familie.

Pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, însă, până în această dimineață nu fusese postat niciun anunț oficial de retragere a medicamentului în cauză.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More