Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Medicament retras de pe piață. Ar putea avea efecte cancerigene

0 433

Agenţia Naţională a Medicamentului (ANMDMR) a suspendat vânzarea în farmacii a medicamentelor până când Comisia Europeană va lua o decizie în cazul substanţei care prezintă potenţial cancerigen.

ANMDMR a anunțat blocarea medicamentelor pe bază de ranitidină în farmacii ca urmare a impurităţilor nitrozaminice pe care acestea le conțin și care aparţin categoriei de substanţe cu potenţial cancerigen la om.

„Ca urmare a suspendării de către Directoratul European pentru Calitatea Medicamentului (EDQM) a Certificatelor de conformitate cu Farmacopeea Europeana (CEP) pentru substanţa activă Clorhidrat de ranitidină, din cauza detectării prezenţei de impurităţi nitrozaminice (NDMA), Agenţia Naţională a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR) a dispus, ca măsură de precauţie, blocarea la vânzare la nivel de farmacie, a medicamentelor pe bază de ranitidină, atât a formelor farmaceutice cu administrare orală cât şi a soluţiei injectabile, până la emiterea de către Comisia Europeană a unei decizii referitoare la medicamentele care conţin ranitidină, afectate de această neconformitate de calitate”, conform sursei citate.

Astfel, Agenţia Medicamentului a dispus toţi deţinătorii Autorizaţiilor de Punere pe Piaţă pentru aceste medicamente să transmită situația seriilor fabricate, în termen de valabilitate, aflate atât în depozitul propriu cât şi distribuite în reţeaua farmaceutică (depozite şi farmacii), precum şi a seriilor fabricate şi neeliberate spre vânzare.

De asemenea, ANMDMR a solicitat ca deţinătorii Autorizaţiilor de Punere pe Piaţă să transmită agenției lista distribuitorilor cărora le-au fost distribuite seriile medicamentelor pe bază de ranitidină şi dovada informării acestora cu privire la acţiunea de blocare la vânzare, dar și date cu privire la cantităţile deţinute în depozitul propriu, din substanţa activă Clorhidrat de ranitidină, fabricată de producatorii carora li s-a suspendat CEP.

„ANMDMR informează, în acest context, profesioniştii din domeniul sănătăţii asupra disponibilităţii pe piaţă a unor tratamente alternative şi recomandă pacienţilor să-si consulte medicul în acest sens”, arată sursa citată.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More