Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Medicii oftalmologi dejeni se revoltă împotriva caravanelor de optică mobilă

10 9

Eyeglasses on Eye Chart

Campaniile de consultații gratuite pentru ochelari promovate de Primăria Dej în colaborare cu o firmă din Brașov au trezit nemulțumirea medicilor oftalmologi din Dej, care spun că astfel de caravane ar fi în afara legii și că serviciile oferite sunt inferioare calitativ față de ce oferă cabinetele din Dej.

După ce Primăria Dej a anunțat demararea unei noi campanii de consultații gratuite pentru ochelari, în colaborare cu o firmă din Brașov, mai mulți medici oftalmologi din Dej s-au revoltat. S-au făcut chiar demersuri față de Direcția de Sănătate Publică Cluj și Ministerul Sănătății, prin care se condamnă astfel de activități de optică mobilă.

Medicii dejeni spun că astfel de ”laboratoare mobile” de optică nu dețin autorizație sanitară pentru spațiul unde își desfășoară activitatea, așa cum prevede legea. În cazul acesta, la Dej, consultațiile urmează să aibă loc la Casa Căsătoriilor din incinta Primăriei Dej, adică ”locul unde se leagă căsnicii, nu unde se fac consultații optometrice”, după cum afirmă unul dintre medicii dejeni.

Aceștia mai spun că dejenii pot beneficia de consultații optometrice gratuite la orice cabinet de acest gen din Dej. La fel ca și firma din Brașov, și la Dej consultațiile sunt gratuite dacă respectivul client își achiziționează ochelarii de la cabinetul respectiv.

”Să nu cumva să creadă dejenii că vor avea parte de consultații gratuite și o rețetă pentru ochelari, dacă nu își cumpără rama și lentilele de la firma respectivă”, mai spun medicii dejeni.

De asemenea, în cazul în care își fac consultațiile și ochelarii în cabinetele din oraș, dejenii primesc bon de casă (așa cum cere legea) și certificat de calitate și conformitate, lucruri pe care firmele care fac caravane de optică mobilă nu le oferă.

Revolta medicilor dejeni pornește și de la aceea că Primăria a ales să colabaoreze cu o firmă din Brașov, în loc să apeleze la un cabinet autorizat din Dej.

”Noi plătim taxe și impozite la bugetul local, aici la Dej, iar acum vine altă firmă din afara județului să facă bani pe spatele dejenilor, iar taxele și impozitele acestei firme nu vin la bugetul local al Dejului, ci vor ajunge la Brașov. În plus, această activitate ajută firmele din alte orașe, nu pe cele din orașul nostru”, spun medicii.

Aceștia au înaintat mai multe plângeri și sesizări față de Direcția de Sănătate Publică (DSP), care spune că acest caz nu este unul singular. Și în alte orașe au avut loc caravane de acest gen, campanii care sunt în afara legii.

„Avertizăm persoanele care au probleme oftalmologice, asupra pericolului la care se expun în cadrul consultaţiilor efectuate în spaţii care nu corespund din punct de vedere sanitar şi care nu sunt autorizate pentru desfăşurarea de consultaţii optometrice. Echipamentele utilizate operează optim numai în condiţii stricte, în spaţii special amenajate, autorizate de către Ministerul Sănătăţii, altfel rezultatele consultului pot fi incorecte, prescripţiile de ochelari greşite, iar utilizarea ochelarilor respectivi poate duce la deficienţe de vedere pe termen lung”, se precizează într-un comunicat al Patronatului Optica din România.

În plus, conform Legii nr. 176/2000, ochelarii de vedere sunt consideraţi dispozitive medicale, vânzarea acestora fiind strict reglementată şi ea nu poate face sub nicio formă obiectul comerţului ambulant.

Tot potrivit Asociației Patronatului Optica din România, cetățenii trebuie să-și cumpere ochelari doar din locurile avizate, de la cabinete specializate, care sunt singurele ce pot oferi consultații și instrumente la standardele prevăzute de lege.

Comentarii