Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Medicii oftalmologi dejeni se revoltă împotriva caravanelor de optică mobilă

10 457

Eyeglasses on Eye Chart

Campaniile de consultații gratuite pentru ochelari promovate de Primăria Dej în colaborare cu o firmă din Brașov au trezit nemulțumirea medicilor oftalmologi din Dej, care spun că astfel de caravane ar fi în afara legii și că serviciile oferite sunt inferioare calitativ față de ce oferă cabinetele din Dej.

După ce Primăria Dej a anunțat demararea unei noi campanii de consultații gratuite pentru ochelari, în colaborare cu o firmă din Brașov, mai mulți medici oftalmologi din Dej s-au revoltat. S-au făcut chiar demersuri față de Direcția de Sănătate Publică Cluj și Ministerul Sănătății, prin care se condamnă astfel de activități de optică mobilă.

Medicii dejeni spun că astfel de ”laboratoare mobile” de optică nu dețin autorizație sanitară pentru spațiul unde își desfășoară activitatea, așa cum prevede legea. În cazul acesta, la Dej, consultațiile urmează să aibă loc la Casa Căsătoriilor din incinta Primăriei Dej, adică ”locul unde se leagă căsnicii, nu unde se fac consultații optometrice”, după cum afirmă unul dintre medicii dejeni.

Aceștia mai spun că dejenii pot beneficia de consultații optometrice gratuite la orice cabinet de acest gen din Dej. La fel ca și firma din Brașov, și la Dej consultațiile sunt gratuite dacă respectivul client își achiziționează ochelarii de la cabinetul respectiv.

”Să nu cumva să creadă dejenii că vor avea parte de consultații gratuite și o rețetă pentru ochelari, dacă nu își cumpără rama și lentilele de la firma respectivă”, mai spun medicii dejeni.

De asemenea, în cazul în care își fac consultațiile și ochelarii în cabinetele din oraș, dejenii primesc bon de casă (așa cum cere legea) și certificat de calitate și conformitate, lucruri pe care firmele care fac caravane de optică mobilă nu le oferă.

Revolta medicilor dejeni pornește și de la aceea că Primăria a ales să colabaoreze cu o firmă din Brașov, în loc să apeleze la un cabinet autorizat din Dej.

”Noi plătim taxe și impozite la bugetul local, aici la Dej, iar acum vine altă firmă din afara județului să facă bani pe spatele dejenilor, iar taxele și impozitele acestei firme nu vin la bugetul local al Dejului, ci vor ajunge la Brașov. În plus, această activitate ajută firmele din alte orașe, nu pe cele din orașul nostru”, spun medicii.

Aceștia au înaintat mai multe plângeri și sesizări față de Direcția de Sănătate Publică (DSP), care spune că acest caz nu este unul singular. Și în alte orașe au avut loc caravane de acest gen, campanii care sunt în afara legii.

„Avertizăm persoanele care au probleme oftalmologice, asupra pericolului la care se expun în cadrul consultaţiilor efectuate în spaţii care nu corespund din punct de vedere sanitar şi care nu sunt autorizate pentru desfăşurarea de consultaţii optometrice. Echipamentele utilizate operează optim numai în condiţii stricte, în spaţii special amenajate, autorizate de către Ministerul Sănătăţii, altfel rezultatele consultului pot fi incorecte, prescripţiile de ochelari greşite, iar utilizarea ochelarilor respectivi poate duce la deficienţe de vedere pe termen lung”, se precizează într-un comunicat al Patronatului Optica din România.

În plus, conform Legii nr. 176/2000, ochelarii de vedere sunt consideraţi dispozitive medicale, vânzarea acestora fiind strict reglementată şi ea nu poate face sub nicio formă obiectul comerţului ambulant.

Tot potrivit Asociației Patronatului Optica din România, cetățenii trebuie să-și cumpere ochelari doar din locurile avizate, de la cabinete specializate, care sunt singurele ce pot oferi consultații și instrumente la standardele prevăzute de lege.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

 1. barbu spune

  Da,asa stiu autoritatile locale sa sprijine si sa dezvolte mediul de afaceri dejean.Firmelor multinationale li se dau facilitati fiscale de milioane de euro ca sa-si bata joc de angajati cu salarii de 650 de ron si altora nimic…Agentii economici dejeni sunt buni numai pentru a plati impozite si altii pentru a face bani neevidentiati fiscal in contabilitate.,,Felicitari,, domnului primar pentru initiativa…pentru ca asociaza o institutie a statului cu o activitate ilegala.Dejenilor mergeti si cumparati ochelari de la primarie ca e pomana doar sa nu constatati ca sunt mai scumpi decat in oricare alt cabinete
  din Dej si sa nu ajungeti sa vi se faca o noua corectie optometrica pentru ca cea de la primarie nu e buna…Dejenilor,nimic nu e gratis,totul se plateste nu fiti fraieri…

 2. Nicolae spune

  Eu am fost si anul trecut in Noiembrie la aceasta firma si am fost foarte mulțumit din câte imi aduc aminte am plătit 90 lei pentru o pereche de ochelari simpli de citit si 139 pentru cei la distanta cu peotectie.chiar vreau sa multumesc domnului primar pentru faptul ca a permis aceasta activitate!

 3. Raveca spune

  Felicitări echipei din Brașov pentru seriozitate,amabilitate si profesionalism!nu știu de ce medicii din Dej sunt deranjati de concurenta?asa Reușim si noi sa ne facem ochelari la prețuri mai mici si putem avea parte de servicii de calitate si nu de aroganta si monopolul medicilor!

 4. Gabi spune

  Am făcut ochelari la aceasta firma anul trecut si vreau sa va zic ca sunt foarte buni vad foarte bine cu ei,rețea este corecta (am verificat-o la un cabinet oftalmologic din Dej)si am primit si chitanța factura si garanției !

 5. barbu spune

  NU e vorba de aroganta si monopol…preturi la fel de mici sau poate chiar mai mici se gasesc si in Dej…ADEVARUL este ca se desfasoara o activitate medicala ILEGALA…
  Dejenilor informati-va intai si apoi accesati servicii medicale desafasurate in spatii neautorizate…

 6. barbu spune

  Gabi,multa incredere ai avut in specialistii de la primarie daca te-ai dus sa-ti verifici prescriptia ochelarului in alt cabinet…si fraieri au fost cei care ti-au verificato…

  1. coca spune

   Si eu mi am facut ochelari la firma din Brasov si vad foarte bine cu ei. Rama a fost gratuita si lentilele le-am platit in doua rate. Multumesc domnule primar pentru facilitatea oferita. Medicii oftalmologi din Dej Carora le-a fost incalcat „teritoriul” nu au decat sa se adapteze la competitie si sa vina si ei cu oferte in intampinarea clientilor. Vrem sistem concurential nu monopol.

 7. barbu spune

  Coca…nimeni nu face concurenta ilegalitatii…foarte bine ca ai fost multumita de prestatia celor sprijiniti de autoritatile locale…si in alte cabinete din oras gasesti rame gratis si lentile in rate…in fine…subiectul discutiei este altul…

  1. stefan spune

   Barbu. Lasa-ne. Noi suntem multumiti cu preturile, cu ratele, ca vin la noi. Si in plus, induceti lumea in eroare.. pt ca se ofera retete chiar daca nu se da comanda de ochelari.

 8. adi spune

  „Echipamentele utilizate operează optim numai în condiţii stricte, în spaţii special amenajate, autorizate de către Ministerul Sănătăţii”..????
  Citesc cam tarziu acest articol dar…domnilor…conditii stricte, in spatii special amenajate???? noroc ca unii dintre noi mai avem habar si ne putem da seama cat aberati…pacat ca unii sunt creduli si culca urechea la complexatilor care privesc din urma celor care fac ceva sa isi intretina business-ul.. domnilor medici din dej, de ce nu ati mers dvs sa bateti la usa primarului cu o propunere??? mi ar fi si rusine sa deschid gura daca as fi in locul dvs…
  cei ce se zbat, se zbat cu folos.
  Toate cele bune

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More