Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Medierea a devenit obligatorie. Cine o refuză riscă amendă

0 55

proces-instanta-judecata-tribunal

Începând de azi, toți cei care sunt implicați într-un proces în instanță sunt obligați să treacă mai întâi pe la mediator.

Prima şedinţă la mediator, cea de informare, este gratuită și obligatorie. Aceasta are loc înainte de tranşarea unei dispute printr-un proces, în cauzele care privesc litigiile de muncă, divorţuri, partaje de bunuri comune, dar şi malpraxisurile.

Tot în fața mediatorilor ajung și cei implicați în unele cazuri penale: loviri, distrugeri, dar şi unele cazuri de viol.

“Părţile implicate în conflict pot merge totuşi în instanţă dacă asta îşi doresc cu adevărat. Trebuie doar să aibă la ele dovada participării la o întâlnire cu un mediator, respectiv un certificat eliberat de acesta, pe care îl vor prezenta judecătorilor. Numai astfel acţiunea civilă poate continua”, au explicat specialiştii în drept.

Dacă una dintre părţile implicate în proces refuză să ia parte la şedinţa de informare, nu răspunde invitaţiei sau nu se prezintă la data fixată pentru şedinţa de informare, se întocmeşte un proces-verbal, care va fi depus la dosarul instanţei. Aceştia riscă însă amenzi cuprinse între 100 şi 1.000 de lei.

Procedura de informare privind medierea nu poate depăşi 15 zile. Dacă după prima vizită la mediator – care este gratuită – părţile implicate hotărăsc să încerce soluţionarea conflictului prin mediere, acestea vor putea negocia taxa pe care o vor plăti mediatorului.

Onorariul trebuie să ţină cont de natura şi de obiectul conflictului, iar tarifele practicate pornesc de la 500 de lei/şedinţă pentru rezolvarea unui conflict civil şi pot ajunge până la 4.000 de lei, dacă este vorba despre drepturile de proprietate intelectuală. În cazul unui divorţ, tarifele pornesc de la 250 de lei şi ajung chiar şi la 1.000 de lei în cazul în care este vorba despre un divorţ cu partaj. În cazul unei succesiuni, tarifele variază între 250 şi 500 de lei.

Potrivit legii, părţile sau partea interesată trebuie să facă dovada că au participat la şedinţa de informare cu privire la avantajele medierii, în cazul mai multor tipuri de litigii: în domeniul protecţiei consumatorilor; în materia dreptului familiei, în domeniul litigiilor privind posesia, grăniţuirea, strămutarea de hotare, precum şi în orice alte litigii care privesc raporturile de vecinătate; în cazurile de malpraxis, în litigiile de muncă, în litigiile civile a căror valoare este sub 50.000 de lei, cu excepţia litigiilor în care s-a pronunţat o hotărâre executorie de deschidere a procedurii de insolvenţă, a acţiunilor referitoare la registrul comerţului şi a cazurilor în care părţile aleg să recurgă la alte proceduri prevăzute de lege.

În materie penală, procedura de informare este obligatorie în cazul „infracţiunilor pentru care retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală, după formularea plângerii, dacă făptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, iar victima îşi exprimă consimţământul de a participa la şedinţa de informare împreună cu făptuitorul“, se arată în lege.

În România există 8.000 de mediatori autorizaţi. Datele lor de contact pot fi găsite pe site-ul Consiliului de Mediere unde este afişat tabloul mediatorilor autorizaţi, dar şi la sediile instanţelor din întreaga ţară.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More