Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Mesaj disperat al locuitorilor: ”Vrem apă și canalizare în comuna Mica”. Primarul se luptă cu birocrația, iar locuitorii anunță acțiuni de protest

2 338

În plin secol XXI, când majoritatea românilor se bucură de confortul asigurat de utilități în propriile locuințe, locuitori din comunele apropiate Dejului trăiesc în continuare ca în Evul Mediu, fără apă și canalizare. 

Este și cazul comunei Mica, unde de ani de zile se discută despre introducerea apei curente și a canalizării în localitățile aparținătoare, însă strădaniile administrației locale se lovesc mereu de birocrația întortocheată a instituțiilor abilitate și de o lipsă crasă de interes pentru a ajuta cetățenii.

Primarul comunei Mica, Tiberiu Zelencz, a promis încă din zilele campaniei electorale că va depune toate eforturile pentru ca cetățenii comunei să beneficieze în sfârșit de apă și canalizare. Din păcate, a ajuns la concluzia că se luptă cu morile de vânt și că orice demers ar face în acest sens, intențiile sale sunt blocate de ministere și autorități superioare, care, în loc să ajute, nu fac decât să pună piedici în calea dezvoltării comunei.

După aproape patru ani în care am fost amăgiţi cu promisiuni privind introducerea apei în comuna noastră, consider că a venit momentul să luăm atitudine şi să solicităm încă o dată informaţii exacte despre stadiul Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă din județelele Cluj și Sălaj, proiect cu finanțare europeană în perioadă 2014-2020, accesat de Compania de Apă Someș S.A.. Deşi comuna Mica face parte din acest MasterPlan, până în momentul de faţă nu s-a luat nici o decizie, iar noi batem pasul pe loc, aflându-ne în imposibilitatea de a accesa alte fonduri, fiind considerată dublă finanţare”, spune Tiberiu Zelencz.

Edilul comunei caută modalități pentru a ieși din acest MasterPlan, care stagnează de atâția ani, dorind să realizeze propriile proiecte de introducere a apei și canalizării în comună, însă se lovește de refuzul autorităților competente în acest domeniu. Cererile de finanțare depuse la Ministerul Dezvoltării pentru introducerea apei și canalizării în comuna Mica s-au soldat cu răspuns negativ, guvernanții refuzând finanțarea pe motiv că Mica este prinsă în MasterPlanul Companiei de Apă Someș.

În cursul zilei de ieri, am depus, atât la Consiliul judeţean Cluj, cât şi la Compania de Apă Someş S.A., două adrese prin care solicităm să ni se transmită date clare despre situaţia acestui proiect. În cazul în care ni se va răspunde la fel ca şi până acum, că proiectul nu a fost declarat eligibil, comuna Mica nu mai doreşte să facă parte din acest Master Plan”, spune Zelencz care dorește retragerea comunei din acest proiect și implementarea unor proiecte proprii, atât pentru apă cât și pentru canalizare. Strădaniile primarului se lovesc însă de refuzul autorităților, care nu acceptă retragerea comunei Mica din proiectul ce privește mai multe localități din Cluj și Sălaj, din cauză că acest demers ar pune în pericol realizarea întregului proiect.

Trăim în secolul XXI, iar mulţi dintre locuitorii comunei Mica sunt nevoiţi să transporte zilnic apă din Someş sau din alte văi pentru a-şi putea asigura minimul de apă în gospodărie, deoarece marea majoritate a fântânilor nu mai au apă. Totul este în defavoarea noastră. Oare câte adrese şi sesizări mai trebuie să facem până când cineva cu putere decizională va înţelege că nu se poate trăi în această situaţie?”, se întreabă cu disperare edilul comunei, care, la fel ca toți locuitorii din comună, a ajuns la capătul răbdării.

Până în prezent, la Primăria Mica, au fost înregistrate peste 100 de cereri privind introducerea apei şi a canalizării, însă acestea nu pot primi aprobare, din cauză că Mica este blocată în acest Master Plan, iar strategia investiţională a administrației locale nu poate fi pusă în practică.

Se anunță acțiuni de protest

”În cazul în care Compania de Apă S.A.nu ne va oferi nici un răspuns concret referitor la introducerea apei în comuna Mica, obstrucționând în continuare accesarea altor surse de finanțare, vom fi nevoiţi să acţionăm în instanţă pentru a cere daune, deoarece compania nu poate împiedica dezvoltarea unei comune, la nesfârşit. Pe de altă parte, locuitorii comunei Mica sunt hotărâți să demareze acțiuni de protest în fața Companiei de Apă Someș și a Consiliului Județean Cluj”, spune primarul comunei.

”Este o situație pe care nu o mai putem tolera. Noi nu ne mai putem permite să așteptăm, deoarece fiecare zi care trece este în defavoarea noastră. Ca primar şi locuitor al comunei Mica îmi doresc să dezvolt această zonă, şi voi face tot posibilul pentru a găsi cele bune soluţii pentru introducerea apei şi a canalizării în comuna noastră”, mai spune Zelencz.

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. IOAN spune

    Rusine ca traim intr-o ,comuna ca aceasta(MICA) fara nici cele mai elementare utilitati la 5 km de Municipiul DEJ.
    Primarul spune ,citez;,intentiile mele sunt blocate de ministere si autoritati superioare care nu fac decat sa puna piedici Ma intreb din ce partid face parte domnul PRIMAR nu cumva PSD ,DEPUTATUL CARE LA LANSAT si ne reprezinta CE FACE ?………………………

  2. Bransamente Canalizare spune

    In multe localitati din Romania s-au luat fonduri pentru multe alte lucruri decat pentru cele urgente, asa cum este constructia de canalizari.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More