Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Mesajul galeriei Unirii Dej: ”Ținutul secuiesc nu există”. Poliția le-a dat jos banner-ul – FOTO/VIDEO

0 856

Scandalul interzicerii intonării imnului național al României la meciurile disputate în campionatele interne a ajuns până la Dej. Sâmbătă seara galeria echipei de volei Unirea Dej a afișat două mesaje dure la adresa ministrului Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, care, printr-o adresă remisă federaţiilor sportive, a solicitat federaţiilor respectarea legislaţiei care interzice intonarea imnului naţional înaintea competiţiilor sportive interne.

Sâmbătă seara la Dej, pentru prima dată la un meci disputat acasă de echipa de volei Unirea Dej, înainte de startul partidei suporterii dejenilor au cântat imnul național. Gestul grupării ”Nimeni Alții” a fost aplaudat de ceilalți spectatori aflați în sală.

În același timp au fost afișate și două mesaje ”Interzicerea imnului de stat = trădare națională” și ”Ținutul secuiesc nu există”, cel din urmă fiind agățat de gardul de la peluză.

banner nimeni altii suporteri unirea dej

Asta doar până în setul al doilea, când polițiștii locali le-au cerut suporterilor să dea jos banner-ul de pe gard.

banner nimeni altii suporteri unirea dej politia

Vedeți în materialul video de mai sus momentul intonării imnului de către suporterii dejeni (chiar la început), dar și intervenția polițiștilor când li s-a cerut suporterilor să dea jos banner-ul de pe gard ( la minutul 4:49).

Referitor la scandalul declanșat după ce Ministerul Tineretului și Sportului a transmis federațiilor interne adresa prin care interzicea intonarea imnului la competițiile interne, Elisabeta Lipă a declarat recent că a fost înțeleasă greșit.

„Am fost înţeleasă greşit. Nu mi-aş pemite vreodată să interzic intonarea imnului naţional. Ca fost sportiv de performanţă, căruia i s-a cântat imnul la cele mai importante competiţii, nu pot permite batjocorirea acestuia. Nu se poate să te întorci cu spatele sau să huidui în momentul în care se intonează imnul. Conform legii, imnul naţional se intonează doar în competiţiile internaţionale, însă federaţiile naţionale sunt structuri de drept privat care au propriul statut şi propriile regulamente. Singura care are în regulament obligativitatea intonării imnului naţional înaintea meciurilor este Federaţia Română de Baschet. Am cerut o poziţie din partea acestui for, pentru a vedea exact ce s-a întâmplat. Apoi, COSR a cerut ca imnul să se intoneze în competiţiile interne, la finalele de campionat sau Cupa României. Propunerea va intra în dezbatere publică şi apoi va fi supusă aprobării. Am convingerea că în final se va ajunge la o formulă care să mulţumească pe toată lumea”, a declarat Elisabeta Lipă.

Scandalul a izbucnit după ce la meciul din Liga Naţională de baschet feminin Sf. Gheorghe – „U” Cluj, după imnul României fanii gazdelor au cântat imnul Ţinutului Secuiesc, moment în care jucătoarele echipei din Cluj şi-au continuat încălzirea în tot acest timp, fiind huiduite de suporterii echipei gazdă..

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More