Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Mesajul primarul Costan Morar cu ocazia comemorării holocaustului

0 54

Cu ocazia zilei de 9 octombrie, Ziua Comemorării Holocaustului în România, primarul municipiului Dej, Costan Morar, transmite următorul mesaj.

”Astăzi, 9 octombrie 2015, cu ocazia comemorării Holocaustului în România ne îndreptăm gândurile cu pioasă aducerea aminte față de victimele ororilor pe care, din păcate, omul a putut să le facă asupra omului. Holocaustul a însemnat o decizie care a condamnat la moarte un popor, a fi născut evreu echivala cu o condamnare la moarte.

Din păcate asemenea acte de cruzime și violență a cunoscut și orașul nostru în lunile mai –iunie 1944, când s-a scris o pagină neagră de istorie și au fost trimiși spre lagărele naziste ale morții 7674 de evrei, din ghetoul situat în Pădurea Bungăr, acolo unde anul trecut, în memoria lor, am construit un monument comemorativ.

Pentru ca aceste fapte să nu se mai repete niciodată trebuie să prevenim și să combatem orice formă de ură, discriminare sau insultă în cadrul comunităților în care trăim.”

Guvernul României a decis ca data de 9 octombrie este să fie dedicată comemorării, în plan naţional, a Zilei Holocaustului, moment care marchează începutul deportărilor populaţiei evreieşti în Transnistria în 1941 de către autorităţile antonesciene. Prima Zi Națională de Comemorare a Holocaustului a fost marcată în 2004.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More