Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Mesajul sfâșietor al editorului PRO TV, supraviețuitor al incendiului din Colectiv: „Știu cine este vinovat pentru Colectiv”

0 312

Cristian Matei, este unul dintre supraviețuitorii incendiului din clubul bucureștean Colectiv. Editor la Pro TV, Cristian Matei a fost cel care a filmat ultimele secunde din tragedia care a îndoliat o țară întreagă, imaginile filmate de el cu telefonul devenind virale pe internet.

La aproape trei luni de la tragedie, Mumu, așa cum îi spun apropiații, poate spune că s-a născut a doua oară. A stat trei săptămâni în comă și a revenit la viață într-o clinică specială pentru persoane care au suferit arsuri din Israel. Acum, acesta a transmis primele sale gânduri referitor la teribila noapte de 30 octombrie și spune că știe cine este vinovatul pentru această neagră întâmplare. Mesajul lui a fost publicat integral pe stirileprotv.ro.

#ImpreunaMurim

La Colectiv, pe 30 octombrie 2015, am privit moartea drept în ochi. I-am simțit răsuflarea mizerabilă, plină de cenușă, și i-am mirosit (par)fumul: un Acid Cianhidric extrem de puternic.

Atunci când a luat foc stâlpul eram chiar în fața scenei. În loc să fug, am încercat să-mi fac meseria de jurnalist și am scos telefonul mobil, filmând 42 de secunde din începutul tragediei. Eram calm și chiar mulțumit că reușisem să surprind acele imagini nenorocite. M-am trezit la realitate abia când am văzut limbile de foc întinzându-se pe tavan cu o viteză fulgerătoare.

Ulterior am aflat că tot focul din club s-a propagat în doar 50 de secunde, ceea ce explică oarecum faptul că, imediat după ce am ajuns la ieșire am simțit o arsură puternică pe mâna dreaptă, în care țineam strâns telefonul, care încă filma. Flacăra extrem de dureroasă m-a forțat să dau drumul aparatului, chiar dacă-inconștient-am încercat să rezist câteva clipe. Acum, acel telefon are capacul topit, iar mâna dreaptă are cele mai mari răni, fiind lăsată fără piele de la toate degetele până la cot.

Eram calm când am ajuns la ieșire, fiind convins că voi părăsi clubul la fel de ușor cum intrasem în el. La ușă însă, mă aștepta IADUL: o atmosferă complet neagră, într-un întuneric îngrozitor, cu oameni blocați unul peste altul, care plângeau și implorau să fie scoși de acolo, dar și cu un foc ucigător care venea din spate împreună cu o ploaie toxică de bureți în flăcări, care cădea din tavan peste capetele noastre.

Urletele tinerilor care nu se puteau mișca și se sufocau cu fum, țipetele sfâșietoare ale adolescentelor strivite la podea, plânsetele care îmi spărgeau timpanele…m-au făcut să-mi pierd cumpătul și, în scurt timp și echilibrul, căzând cumva în genunchi, dar nu la pământ, ci pe trupurile nefericiților care, la începutul concertului, au cântat “The day we die”.

“Doamne, aici îmi este sfârșitul. Ajută-mă”, am spus tremurând, după ce am realizat că trupul meu este blocat ca într-o menghină, până la brâu, de alte trupuri. Am început și eu să urlu, să strig, să cer ajutor, după ce-în acel întuneric îngrozitor-mi-am dat seama că #ImpreunaMurim. Dar nu eram încă pregătit pentru asta.

După ce am simțit că îmi pot mișca piciorul drept câțiva centimetri, am sperat că încă nu este totul pierdut. Și, cu o furie de nedescris, pentru că simțeam moartea lângă mine, am început să forțez deblocarea piciorului. Apoi, ca un alpinist macabru, m-am cățărat pe muntele de suflete care se aflau la doar câțiva pași de izbăvire. Ieșirea era la doar câțiva pași, însă nimeni nu vedea asta, din cauza întunericului, a fumului și a înghesuielii provocate de panica morții.

Îmi cer iertare celor pe care i-am călcat, încercând să-mi salvez viața. A fost unul dintre primele lucruri la care m-am gândit cu regret după ce am ieșit din coma indusă de medici. Într-adevăr, “The day we give in… is the day we die”…

În octombrie 2015, CORUPȚIA din România a ucis 63 de oameni și a rănit peste 180 de nevinovați

După ce m-am trezit din coma, în care am stat aproximativ 3 săptămâni, cu 50% șanse de supraviețuire, conform medicilor israelieni, am început să citesc cu nesaț toate informațiile legate de tragedie.

Nu-mi amintesc nimic ce s-a întâmplat cu mine, din seară în care am fost dus de la Colectiv la spitalul Bagdasar Arseni și până aproape o lună mai târziu, când m-am trezit în cea mai mare unitate medicală pentru arși din Orientul Mijlociu, spitalul Sheba Tel HaShomer, Israel.

cristian matei colectiv

Așa am aflat că unii ziariști cu renume se fac că nu înțeleg ce legătură are DNA-ul cu tragedia din Colectiv și îi atacă pe procurorii anticorupție. Sincer, nu numai eu, ci cred că și zecile de mii de români care au ieșit în stradă după moartea celor 63 de tineri nevinovați, NU mai înghițim astfel de manipulări.

DACĂ patronii clubului NU ar fi dat spagă și ar fi încercat pe cale legală să-și obțină autorizațiile de funcționare, NU se întâmpla această tragedie.

DACĂ cei doi căpitani ISU NU ar fi “inchis ochii” la neregulile pe care le-au văzut în Colectiv și și-ar fi îndeplinit îndatoririle de serviciu, NU se întâmpla această tragedie.

DACĂ primarul sectorului 4 ar fi respectat legea și NU ar fi eliberat autorizație de funcționare fără ca patronii de la Colectiv să îndeplinească toate condițiile (oare cum credeți că a semnat Piedone?), nu se întâmpla această tragedie.

DACĂ spitalele ar fi raportat CORECT, din timp, problema bacteriilor, nu ar mai fi murit atâția oameni, din cauza infecțiilor intraspitalicești.
Îmi pare rău să o spun, dar corupția a ucis în Colectiv, iar clasa politică este principalul vinovat, pentru că susține acest flagel, prin legile proaste, prin nivelul scăzut de trai al populației și prin lipsa de interes în eradicarea fenomenului.
Dacă în Parlament nu ar mai exista găști formate pentru interese private, dacă politicienii nu ar mai fura din banii publici, ai României, dacă sistemul de sănătate ar fi mai bine finanțat, atunci am putea sta liniștiți, că nu se va mai întâmpla încă un Colectiv.

Însă, din păcate, românii votează chiar și politicieni condamnați. Norocul nostru este că, de fiecare dată, ne trezim în ultimul ceas. Anul acesta, la alegerile locale și parlamentare, vom vedea dacă își mai aduce aminte cineva de #Colectiv.

#ImpreunaMurim

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More