Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

METEO – Cod Galben. Grindină, ploi, vijelii și descărcări electrice

0 317

Agenția Națională de Meteorologie a emis un Cod Galben de instabilitate atmosferică accentuată.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare meteorologică COD GALBEN de instabilitate atmosferică accentuată și cantități de apă însemnate, în perioada 27.04, ora 15.00 – 28.04.2019, ora 04.00.

În intervalul menționat, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în zonele de munte, Oltenia, Transilvania, Maramureș și nordul Crișanei, fiind prognozate manifestări sub formă de averse cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor putea depăși 25 – 30 l/mp și punctiform 35 – 40 l/mp.

Pentru gestionarea potențialelor efecte ale vremii nefavorabile, pompierii militari din județele vizate sunt la datorie pentru intervenția imediată, în sprijinul autorităților locale și a cetățenilor. Evoluția situației din teren va fi permanent monitorizată de Centrul Operațional Național al IGSU și vor fi dispuse măsuri pentru optimizarea misiunilor.

Având în vedere prognozele pentru perioada următoare, reamintim câteva măsuri de protecție pentru populație:

Pentru evitarea producerii unor situații de urgență care pot afecta viața și bunurile, recomandăm cetățenilor ca pe timpul intensificării vântului și căderilor de grindină, să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări semnificative de apă, recomandăm populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More