Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Mii de credinciosi au fost prezenti azi, la manastirea Sfanta Ana Rohia, din Tara Lapusului, judetul Maramures

0 161

rohia preluare 2

Manastirea Sf. Ana-Rohia este locul de pelerinaj pentru foarte multi credinciosi din intrega tara, fiind printre cele mai vizitate locuri din Tara Lapusului.

Si anul acesta peste 8000 de persoane au fost prezente aici de Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului. Fiecare a venit cu dorul, cu necazurile si cu suferintele sale pentru a le lasa in grija Maicii Domnului si a se intoarce acasa cu o binecuvantare. Pe langa credinciosi, la Rohia, au fost prezenti anul acesta si viceprmierul Liviu Dragnea, insotit in această vizita de vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea, primarii PSD din zona Lapusului, dar si primari din zona Băii Mari.

Vicepremierul Liviu Dragnea a primit in dar de la PS Iustin Sigheteanul o icoana cu Sfintii Brancoveni, după care a iesit in multime si a servit o farfurie cu ciorba de fasole de post cu paine de malai, mancare care a fost pregatita de credinciosii din Grosii Tiblesului si din care au fost serviti toti cei prezenti.

Scurta istorie a manastirii

Printre valoroasele monumente bisericesti si de arta religioasa din Tara Lapusului un loc de frunte il ocupa Manastirea „Sfanta Ana” din Rohia. Asezata intr-un cadru pitoresc, în varful unui deal, ascunsa în padurile de fag si de stejar, Manastirea Rohia constituie locul privilegiat al cautatorilor de liniste şi reconfortare sufleteasca, al iubitorilor de frumos artistic şi natural.

rohia preluare 3

Manastirea Sfanta Ana – Rohia a luat fiinta in anul 1923, iar ctitorul ei este preotul ortodox Nicolae Gherman, din satul de la poalele “Dealul Viei” Rohia, deal pe care se gaseste asezata manastirea.

Preotul ctitor a zidit manastirea in memoria fiicei sale, copila Anuta, pe care a pirdut-o la varsta de numai 10 anisori. Dupa moartea ei, copila i s-a aratat in vis tatalui ei, in mai multe randuri si i-a transmis planul lui Dumnezeu , care dorea ca in “Dealul Viei”, loc care atunci era cu totul salbatic sa se construiasca “casa Maicii Domnului” – Manastire. Astfel, cu sacrificii foarte mari si ajutat de sutele de credinciosi, preotul a ctitorit o modesta bisericuta cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” si o casuta monahala construita din piatra si caramida, care astazi nu mai exista.

Prin tarnosirea din 1926, de catre episcopul Nicolae Ivan al Clujului, in prezenta a peste 10.000 de credinciosi, a luat fiinta “primul asezamant de acest feliu” in Ardealul alipit, adica prima manastire ortodoxa de monahi.

Multa vreme asezarea a ramas la stadiul de schit, neputandu-se dezvolta din cauza accesului foarte greu pana sus. Abia din anul 1965 si, mai ales 1970, dupa ce s-a introdus curentul electric si s-a amenajat drumul de acces, asezarea s-a putut dezvolta.

rohia 4
In momentul de fata manastirea dispune de un patrimoniu impresionant: Casa de Stejar (1965), Casa Staretiei (1969 – 1970), Casa cu Paraclis (1973 – 1976), Casa Poetului (1977 – 1980) , Altarul de Vara (1983), Poarta maramuresană de la intrare in incinta manastirii (1988), Casa Alba (1989 – 1992), Poarta din sat, Coltul maramuresan compus dintr-o biserică de lemn şi o casă (2000 – 2003). Biblioteca mănăstirii este formata din aproximativ 40.000 de carti si reviste in limba romana, germana, maghiara, franceza, engleza si neogreaca din variate domenii. Muzeul manastirii adaposteste o bogata colectie de carti vechi bisericesti, icoane pe sticla si lemn, datand din secolul al XVIII-lea, o colectie de flori de mina si o coletţie de exponate ale artei populare din Tara Lapusului.

rohia 5
In anul 2008 s-a inceput construirea “Centrului cultural – monastic Nicolae Steinhardt”, cladire ce va adaposti: biblioteca manastirii, muzeul manastirii, un muzeu Nicolae Steinhardt, o sala de lectura, sali de conferinta, editura manastirii, trapeze, chilii.

Manastirea „Sfanta Ana” Rohia este situată la cca. 50 km de orasul Baia Mare şi 43 km de orasul Dej, în hotarul satului Rohia, ce aparţine administrativ de orasul Targu Lapus . Nodul de legatura spre manastire este orasul Targu Lapus care se afla la o distanta de cca 9 km de manastire. La Targu Lapus se poate ajunge fie pe soseaua Baia Mare – Targu Lapus, fie pe soseaua Dej – Baia Mare pana in localitatea Galgau, iar de acolo spre Targu Lapus.

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More