Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Mii de dejeni au rămas fără gaz. Compania pasează problema în sarcina consumatorilor. Ce e de făcut

0 347

Delgaz Grid este pregătită să reia alimentarea cu gaze naturale către consumatorii din municipiul Dej, de îndată ce asociațiile de proprietari/proprietarii remediază problemele constatate la instalațiile de utilizare comune, se arată într-un comunicat al companiei.

Începând de duminică dimineața, rând pe rând zeci de blocuri s-au trezit fără gaze naturale, după ce mirosul puternic de mercaptan a acoperit întreg orașul. Conform companiei, duminică a avut loc o supraodorizare accidentală în stația Transgaz, ceea ce a dus la mirosul specific în mai multe zone ale orașului. Panicați, sute de dejeni au înroșit linia telefonică a companiei de gaze cu sesizări despre ”mirosul de gaz”, astfel că reprezentanții companiei au ieșit în teren și au constatat ”probleme”. Și nu doar la un bloc, două sau trei, ci la sute de clădiri cu apartamente.

Curios este faptul că până la supraodorizarea accidentală din stația Transgaz nu au fost sesizate astfel de probleme, nu s-au constatat scurgeri de gaze. De duminică dimineața, în doar două zile, au apărut dintr-o dată sute de probleme. În multe blocuri, la absolut toate apartamentele s-au înregistrat probleme. Dar chiar la toate! Și s-a închis gazul! Scurt și cuprinzător.

Între timp, după ce au lăsat fără gaz mii de oameni, cei de la Delgaz anunță că nu este responsabilitatea lor să și remedieze problemele. Ci este în sarcina asociațiilor de proprietari să găsească o firmă privată care să remedieze problemele constatate de cei de la Delgaz, care apoi să repornească furnizarea gazelor naturale dacă firmele private autorizate remediază problemele.

Doar că acele firme private, primind în doar două zile sute de solicitări din partea dejenilor, nu mai fac față și nici nu mai răspund la telefon. Astfel că oamenii au rămas fără gaze naturale în apartamente și așa vor rămâne până când acele firme private autorizate vor putea să treacă pe la fiecare în parte să le repare instalațiile. Ca mai apoi cei de la Delgaz să reia furnizarea gazelor naturale.

Comunicatul companiei:

Compania Delgaz Grid administrează, exploatează şi întreţine sistemul de distribuţie a gazelor naturale compus din conducte şi branşamente stradale, echipamente de măsurare şi reglare a presiunii gazelor naturale.

Instalaţia de alimentare cu gaze naturale, de la regulatorul de presiune înspre consumatori, conform normelor legislative în vigoare, este instalaţie de utilizare iar responsabilitatea întreţinerii şi remedierii defecţiunilor aparţine proprietarilor, începând cu aprilie 2009 (Normele Tehnice în vigoare NTPEE – 2008 aprobate prin Ordinul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) 5/2009 publicat în Monitorul Oficial nr. 255 bis, partea I/16.04.2009).

La dispeceratul companiei au fost înregistrate pe parcursul zilei de ieri și astăzi câteva sute de sesizări primite din partea consumatorilor din municipiul Dej, privind mirosul puternic de etilmercaptan, urmarea a supraodorizării accidentale a gazelor naturale în instalația Transgaz.

În cazul în care s-au depistat scăpări pe instalația de utilizare comună (coloane), de pe casa scării, iar alimentarea a fost sistată, asociațiilor de proprietari/proprietarilor le revine responsabilitatea să contacteze o firmă autorizată de către ANRE pentru remedierea instalaţiei interioare de gaz, astfel încât Delgaz Grid să poată relua alimentarea cu gaze naturale în condiţii de siguranţă pentru aceştia.

Firmele autorizate de către ANRE pentru astfel de lucrări se regăsesc pe situ-ul ANRE la adresa https://portal.anre.ro/PublicLists/AtestatGN, consumatorii putând alege oricare din aceste firme, chiar și din alte județe.

Înţelegem şi regretăm disconfortul dar această măsură este obligatorie şi necesară pentru a preveni producerea unui eveniment cu urmări nedorite, siguranța consumatorilor fiind prioritară.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More