Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Mii de elevi din Bistrița-Năsăud încep mâine școala în unități neautorizate

0 86

Mii de copii din Bistriţa-Năsăud încep şcoala în clădiri vechi, fără apă, fără toalete sau cu iluminat insuficient. Elevii din 29 de şcoli îşi asumă un risc, ori de câte ori merg la şcoală, pentru că încălzirea se face cu sobe metalice neautorizate.

Peste 150 de şcoli din Bistriţa-Năsăud vor începe anul şcolar fără autorizaţie sanitară de funcţionare, jumătate dintre acestea nefiind racordate la reţeaua de apă sau canalizare, acestea fiind principalele cauze pentru care nu au primit, până acum, avizul de la Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud.

Potrivit directorului adjunct al DSP Bistriţa-Năsăud, doctor Doina Petri, în evidentele instituţiei se află 338 de unităţi şcolare şi peste 150 dintre acestea funcţionează fără autorizaţie sanitară.

“Autorizaţiile sanitare nu au fost date şcolilor care funcţionează fără apă potabilă. Este vorba de 83 de instituţii de învăţământ, fără grupuri sanitare – 16 şcoli şi grădiniţe, celor care au iluminat public necorespunzător – 7 situaţii şi nici şcolilor care au încălzire cu sobe metalice care pun în pericol viaţa elevilor, fiind vorba despre 29 de instituţii de învăţământ. Alte 25 de unităţi şcolare nu au fost autorizate deoarece funcţionează în case particulare sau la parterul unor blocuri”, a declarat, corespondentul MEDIAFAX , Doina Petri.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud în mai multe şcoli din judeţ se efectuează lucrări de reabilitare şi şcolile urmează să obţină apoi autorizaţiile de funcţionare, însă numai în două dintre acestea lucrările nu vor fi gata până la începerea anului şcolar.

“Este vorba de şcoala din Rebrişoara şi de cea din Salva, însă procesul de învăţământ nu va fi afectat, elevii urmând să meargă în program normal la cursuri”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud, Monica Buboly.

Cele mai multe şcoli neautorizate din Bistriţa-Năsăud sunt în mediul rural, fiind vorba despre 132 de unităţi de învăţământ, în timp ce în oraşe numărul şcolilor neautorizate ajunge la 15.

40 de copii din cartierul Slătiniţa, situat la doar 5 kilometri de centrul Bistriţei, vor începe şcoala într-o clădire neautorizată din punct de vedere sanitar.

Geamurile sunt vechi, clădirea e şi ea la fel de veche, nu au unde să se spele pe mâini, iar toaletele sunt în fundul curţii, însă conducerea şcolii le pregăteşte o surpriză – o scenă pentru spectacole, la care muncitorii lucrează de zor pentru a o finaliza până la începerea anului şcolar.

„Şcoala nouă este închisă de vreo şase ani, de când s-a desfiinţat învăţământul gimnazial. Au pus termopane, cu un an înainte de a desfiinţa clasele şi de a-i duce pe copii la Bistriţa. Acum, de şase ani, stă închisă că e prea mare pentru cei 40 de copii care vin la şcoală. Se foloseşte vechea clădire, cu două săli de clasă pentru şcoală şi cu una pentru grădiniţă. Apă nu este în toată localitatea aşa că nici la şcoală nu e apă, iar toaletele copiilor şi ale profesorilor sunt capătul curţii„, explică o femeie care locuieşte în zonă.

La Slătiniţa lucrările de igienizare sunt aproape finalizate, iar muncitorii asigură că şcoala va fi aranjată şi curată până la începerea noului an şcolar.

În plus, copiii vor avea parte de o surpriză, vor avea o scenă nouă, amenajată lângă clădirea unităţii de învăţământ unde îşi vor putea susţine spectacolele.

Dintre commune, cele mai mari probleme sunt înregistrate la Nimigea şi Chiochiş, comune care au câte opt şcoli fiecare, însă nici una nu a obţinut autorizaţia de funcţioare.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More