Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Mii de lumânări au colorat cimitirele din Dej în noaptea Luminației – FOTO

0 485

Cerul de deasupra Dejului a devenit mai luminos în această noapte, una a comemorării și amintirii celor dragi care nu mai sunt printre noi. Cimitirele din Dej și din împrejurimi au oferit un adevărat spectacol de lumini și umbre, imagine întregită de miile de flori colorate așezate cu dragoste pe morminte.

Cimitirul Dealul Florilor din Dej ar fi fost scufundat în beznă totală în această noapte dacă n-ar fi miile de lumânări și candele care să împodobească mormintele. Nici măcar pentru noaptea de Luminație autoritățile locale nu s-au gândit să instaleze câteva felinare sau stâlpi pentru iluminatul public măcar pe aleile principale din cimitir, astfel că, după lăsarea întunericului, dejenii au găsit cu greu mormintele celor dragi și doar cu ajutorul lanternelor sau a luminilor de la telefoanele mobile.

Cu toate acestea, oamenii s-au adunat în jurul mormintelor, pentru a spune o rugăciune, pentru a se gândi la cei dragi trecuți în neființă și pentru a povesti întâmplări mai mult sau mai puțin amuzante despre cei pe care-i omagiază.

Încărcați cu brațe de flori și lumânări sau candele, dejenii au luat cu asalt cimitirele încă de zilele trecute, profitând de vremea bună și de faptul că a fost weekend. Cei care însă țin să respecte întocmai tradiția au ales tocmai această zi de 1 Noiembrie, numită și Ziua Morților, sau Ziua tuturor sfinților.

Semnificația Zilei Morţilor se regăsește în tradiţia Bisericii Romano-Catolice, însă aceasta a fost preluată în timp și de ortodocși, luterani, calvini sau unitarieni.

În Evul Mediu, pe 1 Noiembrie, după Sfânta Liturghie dedicată Zilei tuturor sfinților, oamenii își petreceau după-amiaza în cimitire, rugându-se pentru sufletele răposaților. Așa se explică originea consacrării primei zile din Brumar drept zi de pomenire a morților.

De aici provine obiceiul de a merge pe 1 Noiembrie în cimitir, de a duce flori și coronițe de flori, de a aprinde lumânări și a spune rugăciuni pentru sufletele morților.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1270580776338020.1073742328.467241263338646&type=3

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More