Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Mii de profesori în pericol de a-și pierde posturile. Legea pentru reformarea educației retrimisă în Parlament – VIDEO

0 449

Legea educației a fost retrimisă în Parlament de către Președinte. Unele puncte ale reformei sunt considerate a crea efecte extrem de negative atât asupra resursei umane, cât și asupra elevilor.

Legea pentru modificarea și completarea Legii Educației Naționale nr. 1/2011, înregistrată la Senat cu numărul 652/2018, a fost trimisă înapoi la Parlament pentru reeximare de către Președinte. Conform adminisitrației prezidențiale modificările aduse legii pot duce la efecte extrem de neplăcute atât în ceea ce privește resursa umană cât și elevii.

Principala problemă este reducerea numărului de ore la ciclurile primar, gimnazial și liceal. Aceste tăieri de ore au fost făcute „din pix”, a transmis purtătorul de cuvânt al Președintelui, fără un studiu prealabil al efectelor negative pe care tăierile le pot avea. Astfel se estimează că mii de cadre didactice ar rămâne fără norme de predare.

„Motivul reexaminării îl reprezintă măsurile introduse la articolul I, punctul 4, prin care se realizează reducerea din pix a numărului de ore din ciclul primar, gimnazial și liceal începând cu următorul an școlar. Astfel, potrivit acestor noi reglementări, numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ este în medie de 20 de ore pe săptămână la învățământul primar, 25 la învățământul gimnazial și 30 de ore pe săptămână la învățământul liceal. Această nouă modificare abruptă a Legii Educației Naționale, fără nicio analiză de impact, riscă să producă efecte negative în cascadă pentru comunitatea școlară, fapt semnalat inclusiv de organizații reprezentative la nivel național ale elevilor, dascălilor și părinților. Demersul denotă lipsa unei strategii și a unei viziuni pe termen mediu și lung în acest sector esențial pentru viitorul României”, a transmis Ligia Deca, Consilier de Stat – Departamentul Educație și Cercetare.

De asemenea, s-a arătat că unele modificări ale legii pot avea efecte de un impact negativ scontat, însă totuși există în textul legii și schimbări ce pot duce la un rezultat pozitiv precum combaterea bullyingului în școli.

Modificările aduse articolului 66 din Legea nr. 1/2011, riscă, în forma lor actuală, să afecteze calitatea și coerența procesului educațional. În mod firesc, ar fi fost de dorit să existe o dezbatere privind reducerea încărcării orare a programelor școlare și o dimensionare a timpului petrecut la școală de către elevi în acord cu capacitatea lor, etapele de dezvoltare psiho-emoțională ale acestora, precum și cu profilul absolventului. O modificare bruscă, nefundamentată, riscă să producă efecte dezastruoase pentru întreaga comunitate școlară. Menționăm că celelalte prevederi ale legii sosite la promulgare sunt de natură să creeze un impact pozitiv. Astfel, ea include măsuri privind combaterea bullying-ului, precum și o serie de prevederi menite să crească accesul la educație a unor copii care nu aveau acest acces până acum, de exemplu, cei fără Cod Numeric Personal”, a concluzionat Ligia Deca.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More