Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Mii de români au ieșit în stradă la Cluj și în alte orașe din țară – FOTO/VIDEO

0 97

miting diaspora cluj

Câteva mii de oameni au ieșit în stradă vineri seara pentru a-și arăta sprijinul față de românii din diaspora care nu au putut vota în primul tur al alegerilor prezidențiale. Mitinguri de acest gen au avut loc în Cluj-Napoca, Zalău, Timișoara, Brașov, Arad, București sau Sibiu.

Pe lângă mesajele și scandările prin care cer alegeri libere și o organizare impecabilă a turului al doilea al alegerilor prezidențiale, manifestanții scandează și împotriva guvernării lui Victor Ponta.

Aproximativ 5.000 de oameni s-au adunat până la ora 19:00 în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Înarmați cu baloane imprimate cu personajul de desene animate Mickey Mouse, dar și cu pancarte cu mesaje, miile de protestatari de la Cluj și-au propus să pornească în miting din centrul orașului spre cartierul Mărăști, pentru a se întoarce apoi în Piața Unirii.

Organizatorul mitingului de la Cluj-Napoca, profesorul unviersitar Cornel Vâlcu a transmis încă de la începutul manifestărilor că niciun participant nu a fost plătit pentru a lua parte la acest miting.

”Mulţi români nu au putut să voteze în diaspora şi există riscul să se întâmple din nou în turul al doilea. Nu ne-au convins măsurile lui Ponta pentru turul al doilea. Protestul este unul al societăţii civile, în care ne spunem nemulţumirile”, a spus Vâlcu, citat de Mediafax.

Acesta a citit ”Declaraţia de la Cluj”, în şapte puncte, în care se cere viitorului preşedinte al României şi întregii clase politice să îşi asume reforma clasei politice, respectarea separării puterilor în stat şi limitarea imunităţii demnitarilor exclusiv la declaraţii politice, alocarea a 6% din PIB pentru sănătate şi a 6% pentru educaţie, oprirea defrişărilor ilegale, încetarea oricărui discurs separatist şi care instigă pe criterii rasiale şi de clasă.

”Aici sau peste hotare suntem cu toţii cetăţeni ai României, proiectul de ţară este al nostru, rămânem solidari şi atenţi la comportamentul clasei politice şi al decidenţilor. La 25 de ani de la revoluţia română reafirmăm valorile acesteia şi avertizăm că nu mai tolerăn nicio trădare a intereselor noastre legitime”, se mai arată în ”Declaraţia de la Cluj”.

Manifestanţii urmează să plece într-un marş pe străzile din centrul municipiului, până în cartierul Mărăşti, marşul urmând să se încheie în faţa Casei de Cultură a Studenţilor.

Câteva dintre mesajele clujenilor:

 • Ponta nu uita că Ardealul nu te va vota
 • Ponta nu uita, ești mai rău ca Ebola!
 • Cine nu sare nu vrea schimbare!
 • Nu alegem între doi candidați, alegem între două lumi
 • Error 404, democracy not found
 • Jos Pontacchio
 • PSD vor amnistie, noi vrem lege nu hoție
 • Guvernul trădării a pus capăt răbdării
 • Pentru un vot blocat afară, convinge cinci votanți în țară
 • Victoraș, ești pe făraș
 • Iohannis președinte, neamțul nu minte

 

Post by Dan Donciu.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More