Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Mii de români protestează în țară și străinătate că nu au putut să voteze. A fost nevoie de intervenția poliției

0 171

coada sectie votare paris

Secţiile de votare de peste hotare nu au făcut faţă valului mare de alegători în zeci de locaţii. Numărul mic de cabine de vot, lipsa indicatoarelor către secţiile de votare, dar mai ales faptul că n-au putut să completeze formularele prin care declară pe propria răspundere că n-au mai votat într-o altă secţie, au îngreunat extrem de mult procesul de vot.

Sute de persoane protestează, duminică seară, în fața sediului Ministerului Afacerilor Externe, față de proasta organizare a primului scrutin al alegerilor prezidențiale în afara țării, unde sute de persoane nu au reuşit să-și mai exercite dreptul de vot, deși au așteptat la coadă ore întregi.

De la Roma la Torino, de la Paris la Luxemburg, Dublin şi Bruxelles, zeci de români au trimis mesaje cu cozile kilometrice la care au stat pentru a-şi exercita un drept garantat de constituţie.

Protestatarii spun că sunt solidari cu diaspora și cer prelungirea votului până când toți cetățenii români care încă așteaptă la coadă ajung să voteze.

Oamenii scandează lozinci ca „Vor să voteze, lăsați-i să voteze!” sau „Demisia!”, cerând înlocuirea ministrului Titus Corlăţean din funcţie.

Şi președintele Traian Băsescu a cerut, duminică, demisia ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, precum și a ministrului delegat pentru Românii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici, pentru proasta organizare a alegerilor în străinătate.

La Ambasada României din Paris a fost solicitată intervenția poliției, după ce sute de persoane nu au reuşit să-și mai exercite dreptul de vot, deși au așteptat la coadă ore întregi.

Câteva zeci de alegători au intrat cu forţa cu foarte puţin timp înainte de închiderea urnelor, în Ambasada din Paris pentru a putea vota, în condiţiile în care, potrivit legii, după ora 21.00 (ora Franţei), votul este permis persoanelor aflate în incinta secţiei de votare.

Sute de români care nu au reușit să voteze au scandat în fața ambasadei franceze „Nu plecăm fără să votăm”.

La Paris au fost organizate doar două secții de votare pentru românii stabiliți acolo.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More