Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Minele de aur, noua carte politică a PSD

0 62

PSD ascute armele propangandei. Promite redeschiderea minelor de aur, închise, spun ei, la voința Uniunii Europene.

Politica propagandistică a PSD a luat o nouă turnură. Social democrații pun pe masă problema redeschiderii minelor în special cele din zona Maramureșului prin proiecte ce vizează Remin Baia Mare, Cupru Min, Moldomin şi Băiţa.

În acest sens ministrul Niculae Bădălău a afirmat într-o emisiune din grila TVR că „Până în august, am primele contracte. Le fac publice”. De asemenea ministrul nu s-a ferit să atace Uniunea Europeană, care, conform acestuia, vrea ca minele din România să fie închise. „Încercăm să scriem acum o lege a mineritului. (…) Ne dă bani Uniunea Europeană să le închidem, pentru că nu trebuie să fim pe piaţă. Asta încerc să vă spun, că trebuie să fim români şi să ieşim pe piaţă. Anul acesta, avem 220 de milioane de euro, pentru închiderea de mine”, a precizat Bădălău, citat de Hotnews.

Totodată acest proiect al redeschiderii minelor din Maramureș este considerat o fantasmagorie de către fostul Ministru al Minelor, Nicolae Dicu, după cum notează cei de la Adevărul.

„În Maramureş mineritul nu se mai poate redeschide decât aşa, pe suprafeţe extrem de mici. Altceva nu se poate pentru că au fost exploatări la adâncimi foarte mari, rezervele centrale au fost exploatate,cele marginale sunt mai sărace, minele sunt inundate, galeriile sunt toate dărăpănate. În Maramureş redeschiderea unei mine costă de două-trei ori mai mult decât deschiderea unei mine noi. Nu mai este posibil. Aventuri de astea propagandistice. Nu ai nici cu cine lucra dacă ar fi redeschise, tineretul fiind plecat din ţară. Îţi trebuie calificare pentru a putea fi miner. În Maramureş nu este posibilă redeschiderea mineritului, eventual în puncte de astea, microcariere în care ar lucra 50-60 de oameni, dar asta nu e destul de probabil. Ar exista o şansă mult mai mare să facă tunelul pe sub Gutin decât să redeschidă mineritul în Maramureş”, a spus Nicolae Dicu.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More