Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

”Mineriada” de la Salina Ocna Dej a luat sfârșit. Minerii au ieșit la suprafață după două zile de proteste – FOTO/VIDEO

0 127

Aproape 40 de ore au petrecut în subteran zeci de mineri de la Salina Ocna Dej, care au ales această manifestare extremă de protest la adresa conducerii Societății Naționale a Sării (SNR).

Totul a început vineri dimineață, când primul schimb de mineri care a intrat în mină a refuzat să mai iasă la suprafață. Acestora li s-au adăugat ulterior atât minerii din schimburile 2 și 3 cât și angajații Salinei Ocna Dej de la atelierul mecanic. Cu toții au rămas blocați în subteran și au refuzat să iasă la suprafață până când revendicările lor nu vor fi respectate de către conducerea SNR.

În acțiunea de protest acelor din subteran s-au raliat și angajații Salinei de la suprafață, care au întrerupt și ei lucrul. Cu toții cereau ca directorul general al SNR, Alexandru Duca, să vină la Dej pentru a purta negocieri. A fost nevoie să treacă zeci de ore până când șeful de la București să ajungă la Dej, acesta motivând că nu a mai avut baterie la telefon și de aceea nu a aflat de protestul minerilor mai repede.

Odată ajuns la Salina Ocna Dej, Alexandru Duca a fost luat în primire de protestatarii de la suprafață. Asta în timp ce minerii din subteran petrecuseră deja ziua de vineri și noaptea, dar și ziua de sâmbătă la mulți metri sub pământ.

alexandru duca director Societatea Nationala a Sarii

Duca a fost așteptat la Dej de primarul Costan Morar și prefectul Clujului, Gheorghe Vușcan, cei doi din urmă susținând pretențiile protestatarilor. S-au dat lupte grele în biroul de la etajul 1 al clădirii Salinei, conducerea filialei de la Dej, primarul, prefectul, dar mai ales reprezentanții minerilor cerând socoteală directorului SNR, după ce fondul de salarii al minerilor dejeni a fost diminuat, deși aceștia și-au îndeplinit planul de producție încă din urmă cu câteva săptămâni.

Alexandru Duca nu părea a se lăsa înduplecat, fiind susținut chiar și de ministrul Economiei, care, printr-o convorbire telefonică, le-a recomandat celor din conducerea SNR să nu cedeze în fața presiunii străzii, sau a ”subteranului” în cazul de față.

Câteva ore au durat negocierile dure între cele două părți, s-a lăsat și cu urlete și scandări, iar la un moment dat, la lăsarea serii, spiritele s-au încins și mai mult, după ce mai mulți mineri au acuzat stări de rău, fiind nevoie de intervenția medicilor.

În total șase mineri din subteran au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au resimțit stări de leșin din cauza stresului și a condițiilor grele în care au stat în ultimele două zile. Un echipaj SMURD a transportat două persoane la spital, apoi altă ambulanță de la Dej a venit la Salina Ocna Dej pentru a acorda îngrijiri medicale altor mineri.

Între timp, la fața locului s-au adunat și rude ale minerilor din subteran, mame, soții și copii, îngrijorați cu toții de starea celor dragi, mai ales după ce au văzut ritmul în care circulă autosanitarele prin zonă. Disperate, femeile au început să strige de la poartă către cei aflați în birouri să încheie odată negocierile pentru a-și putea vedea bărbații sănătoși acasă. Însă negocierile au continuat, spre inflamarea nervilor celor prezenți.

La un moment dat, o parte dintre protestatari au anunțat că negocierile s-au finalizat și că directorul SNR a semnat o parte dintre revendicări, documentul semnat fiind dus în subteran de către conducerea Salinei Ocna Dej. Cu toate acestea, minerii de sub pământ au spus că nu ies la suprafață până când toate revendicările lor sunt aprobate în scris iar directorul SNR, Alexandru Duca, va coborî la ei în subteran pentru discuții. Însă acesta a preferat să-și trimită ”purtători de cuvânt” în subteran, el rămânând la căldurică în birou, departe de gălăgia de afară.

protest-salina-ocna-dej (2)

Abia după ce minerii au cedat și au ieșit la suprafață, în jurul orei 18:30, a ieșit și Alexandru Duca să vorbească în fața mulțimii. Acesta a promis că negocierile dintre cele două părți vor continua luni la București, pentru că doar el singur nu este în măsură să aprobe revendicările angajaților Salinei. Însă, ca să-i înduplece, i-a asigurat că acordu semnat azi va fi respectat, conform acestuia fondul de salarii pe 2015 fiind suplimentat cu 248.000 de lei, acesta fiind readus la nivelul din 2014. Minerii mai solicitau în plus 100.000 de lei la fondul de salarii, bani promiși printr-un acord semnat între Salina Ocna Dej, sindicate și conducerea Societății Naționale a Sării.

Nemulțumirile angajaților sunt mai multe, însă acestea vor fi cuprinse în discuțiile ce vor avea loc luni la București. Tot luni, minerii vor relua lucrul la Salina Ocna Dej, având doar o zi la dispoziție să se recupereze după un protest extrem ce a durat aproape 40 de ore.

Alexandru Duca a plecat de la Salina Ocna Dej escortat de poliție și jandarmerie, în timp ce o autospecială sanitară SMURD pentru victime multiple și o altă ambulanță au așteptat în curtea societății pentru a acorda asistență medicală minerilor care au ieșit din subteran.

CITIȚI ȘI: Zeci de mineri blocați în subteran la Salina Ocna Dej. La greva spontană s-au raliat și cei de la suprafață – FOTO/VIDEO

FOTO/VIDEO – De zeci de ore, peste 100 de mineri de la Salina Ocna Dej protestează în subteran. Autoritățile îi susțin!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1041691512560282.1073742147.467241263338646&type=3

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More