Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Minerii de la Salina Ocna Dej s-au blocat în subteran. Protestul continuă

0 1.361

Declanșată în urmă cu o săptămână, greva generală a minerilor de la Salina Ocna Dej s-a amplificat luni dimineața, când minerii din două schimburi au decis să se blocheze în subteran.

După șapte zile în care solicitările lor s-au lovit de indiferența conducerii societății și a autorităților locale și centrale, protestatarii au decis să ducă greva la un alt nivel.

Astfel, în această dimineață minerii din două schimburi au decis să intre în subteran și să nu mai părăsească mina până când nu va fi remediată problema. Este vorba despre 50 de persoane, cărora li se vor alătura colegii din schimbul de după-amiază și cei din schimbul de noapte.

Așadar este vorba în total despre aproximativ 100 de mineri care se vor bloca în subteran până la noapte.

Greva spontană a fost declanșată luni dimineața, când minerii au refuzat să intre în subteran după ce conducerea societății a decis să nu le mai acorde voucherele de vacanță promise în acest an. Tichetele de vacanță au fost prevăzute în buget și trebuia să ajungă în posesia angajaților Salinei Ocna Dej, însă conducerea centrală a societății le-a anulat.

Potrivit angajaților, în acest an era prevăzută în buget acordarea de vouchere de vacanță în valoare de 2080 de lei, însă această măsură a fost anulată în urma unei ședințe care a avut loc săptămâna trecută în București. Sindicaliștii spun că au primit promisiuni încă din luna aprilie a acestui an că le vor fi acordate voucherele, însă conducerea societății i-a tot amânat de la o lună la alta, iar apoi au tăiat acordarea tichetelor de vacanță.

Marți, în a doua zi de proteste, reprezentanți ai minerilor au discutat și cu premierul demis, Viorica Dăncilă, care a promis că va lua măsuri pentru rezolvarea situației: „Am discutat cu minerii legat de voucherele de vacanță. Există o nemulțumire justificată, pentru ca noi am prevăzut în bugetul pe anul acesta voucherele de vacanță pentru dânșii, dar în Consiliul de Administrație se pare că au decis ca acestea să nu se mai acorde. Am vorbit cu ministrul Economiei, va avea o discuție astăzi cu conducerea Salrom pentru a debloca această situație”, a spus Viorica Dăncilă, după o discuție purtată cu reprezentanții minerilor la Primăria Dej.

Deși au primit asigurări că doleanțele lor vor fi ascultate, minerii au fost ignorați total de autorități. Sâmbăta trecută aceștia au purtat discuții cu președintele Consiliului de Administrație al societății, care a venit de la București la Dej pentru negocieri cu protestatarii.

Duminică, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului de Administrație al societății, întâlnire la care au participat și reprezentanți ai sindicatelor, conducerea a decis să nu acorde avizul pentru acordarea voucherelor de vacanță. Prin urmare, minerii au decis să ducă protestul la un alt nivel, iar în această dimineață au luat hotărârea de a se bloca în subteran până când cererile lor vor fi respectate.


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More