Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Ministrul agriculturii vrea să limiteze la maximum 5 numărul porcilor crescuţi în gospodărie

0 540

La final de mandat, Petre Daea revine cu ordinul prin care vrea să limiteze creşterea animalelor pentru consum propriu. Cine va avea mai mulţi porci trebuie să se autorizeze şi să plătească taxe la stat. Doar aşa poate fi controlat virusul pestei porcine, spune Ministrul Agriculturii.

Potrivit noului ordin aflat în dezbatere pe site-ul Ministerului Agriculturii, un gospodar care are mai mult de 5 porci ar putea să nu se mai încadreze la categoria fermă de subzistenţă, adică pentru propriul consum. Va fi nevoit să îşi înfiinţeze o ferma şi să se înregistreze ca persoană fizică autorizată, înterprindere sau firmă. Ordinul stabileşte numărul de animale în funcţie de categoria fermei. 

REGULI PENTRU CREŞTEREA PORCILOR:

– subzistență: maximum 5 capete (peste 30 kg)

– fermă mică: 6 – 65 de capete 

– fermă medie: 66 – 130 de capete 

– ferma mare: 130 de capete

SURSA: ordin MADR

Ministrul Agriculturii susţine că măsura este necesară pentru a stopa focarele de pestă porcină. Există acum în 33 de judeţe, adică 80% din ţară. În plus, exportatorii susţin că există riscul ca exporturile de carne de porc să fie interzise. Şi mulţi dintre procesatori susţin ordinul lui Petre Daea.

Prima încercare a Ministrului Agriculturii de a impune o limită pentru creşterea porcilor în gospodării a fost în luna martie. Atunci, însă, ordinul a fost respins.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More