Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Ministrul Digitalizării nu mai vrea dosare cu șină

0 167

Ministrul Digitalizării, Ciprian Teleman, vrea ca până în 2026 să fie eliminat obiceiul dosarelor fizice necesare în instituțiile publice. Ministrul a declarat că acest lucru se va face treptat, iar din ce în ce mai puține instituții vor cere dosare.

Trebuie să începem să scăpăm de hârtii. Prima dată trebuie să scăpăm de cozi pentru că o să conectăm instituţii între ele pentru a vedea, pe de o parte, cum funcţionează şi cum poate fi scalat modelul ăsta la nivel naţional. O să începem cu Bucureştiul, în iunie-iulie va fi un test-pilot de interconectare şi interoperabilitate a bazelor de date ale administraţiilor financiare din Bucureşti, unde sunt date care sunt necesare, de exemplu, pentru preschimbarea unor documente. Odată autentificat în bazele de date, nu va mai fi sarcina cetăţeanului să se mute cu hârtiile de la o instituţie la alta, a declarat ministrul Digitalizării la Digi 24.

În ceea ce privește dosarul cu şină, de acesta „o să scăpăm treptat, adică vor fi din ce în ce mai puţine instituţii care vor cere dosare”, a declarat același ministru.

Aici avem nevoie – şi proiectul ăsta e pe agenda colegilor din Parlament – de unificarea a două legi, Legea arhivelor şi Legea arhivării electronice, ele trebuie să fie într-o singură lege pentru că asta ar permite ca, odată ce un document a fost emis în format electronic, să nu mai fie nevoie de o versiune fizică, de o copie fizică a lui, pentru că odată ce am dat print am distrus întreaga filosofie a stocării digitale şi atunci când nu o să mai avem obligaţia să furnizăm documente fizice înseamnă că circuitele astea vor funcţiona, precizează Teleman.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More