Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Ministrul Educației, Valentin Popa, și-a anunțat demisia

1 129

Valentin Popa, Ministrul Educației, și-a anunțat azi demisia din funcție.

Conform postului de știri Digi24 Ministrul Educației, Valentin Popa, și-a anunțat demisia. Acesta a făcut parte din Guvernul Dăncilă din ianuarie 2018. Valentin Popa se afla pe lista miniștrilor remaniabili după ultima ședință CeX a PSD.

Valentin Popa spune că a demisionat din funcţia de ministru al Educaţiei pentru că nu este de acord cu solicitarea UDMR de modificare a Ordonanţei privind desfăşurarea orelor de limba română la clasele cu predare în limba minorităţilor naţionale. El a mai spus că solicitarea UDMR are un scop politic şi este mai degrabă centrată pe profesor decât pe elev, arătând că toţi copiii din România trebuie să cunoască limba română pentru a avea o şansă să trăiască şi să muncească în România.

„UDMR solicită revenirea la statutul precedent, când aceste ore erau desfăşurate de către învăţătorul de la clasele cu predare în limbile minorităţilor”, a spus Valentin Popa, care a menţionat că acesta a fost „absolut singurul” motiv pentru care şi-a dat demisia.

Întrebat, la Antena 3, ce a discutat, joi, cu Liviu Dragnea, fostul ministru al Educaţiei a spus că liderul PSD i-a transmis că trebuie promovat[ în Guvern Ordonan’a de Urgenţă pentru abrogarea acestor prevederi. „Am spus că nu voi semna, deleg dreptul de semnătură unui secretar de stat, doamnei Irina Covaci, şi că îmi dau şi demisia”, a mai declarat Popa la Antena 3.

De asemenea, ministrul demisionar al Educaţiei a spus că limba română şi România nu sunt de negociat şi că toţi copiii din România trebuie să cunoască limba română pentru a avea o şansă să trăiască şi să muncească în România.

El a spus că a mers în judeţul Harghita şi a încercat să dialogheze în limba română cu elevi de clasele a V-a şi a VI-a, însă fără succes, şi i-a invitat pe parlamentari să viziteze astfel de clase şi să încerce să vadă nivelul de cunoaştere a limbii române.

„Consider că limba română şi România nu sunt de negociat. Nu putem institui un monopol al predării limbii române la aceste clase de către învăţătorii care susţin orele în limbrile minorităţilor naţionale. Solicitarea UDMR are un scop politic şi este mai degrabă centrată pe profesor decât pe elev. Toţi copiii din România trebuie să cunoască limba română pentru a avea o şansă să trăiască şi să muncească în România. Până acum, în 28 de ani, nimeni nu a luat vreo măsură pentru ca aceşti copii să înveţe mai bine limba română. Iată că prima încercare de acest gen este imediat solicitată a fi abrogată. Am fost la deschiderea anului şcolar în judeţul Harghita şi am intrat în trei clase a V-a şi a VI-a şi am încercat să dialoghez cu elevii în limba română, însă fără niciun fel de succes. Nici când am plecat şi am spus la revedere, elevii nu au răspuns decât după ce li s-a tradus şi au repetat salutul după profesoara de la clasă. Aceşti elevi făcuseră în conformitate cu programa timp de cinci – şase ani câte patru ore de limba română pe săptămână plătite de statul român suplimentar, peste salariul de bază al învăţătorilor. Cu toate acestea, nivelul de cunoaşte al limbii române era aproape de zero. Având în vedere că Ordonanţele de Urgenţă ale Guvernului trebuie aprobate de Parlament, îi invit pe toţi parlamentarii să viziteze astfel de clase, să încerce să vadă nivelul de cunoaştere a limbii române căpătat de elevi într-un sistem care se doreşte astăzi a fi conservat”, a mai afirmat Popa, potrivit unei declaraţii transmise de Ministerul Educaţiei.

Valentin Popa a fost rectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, înainte de a prelua mandatul de ministru. El a ieșit în evidență atunci prin faptul că i-a propus ambasadorului Rusiei în România o colaborare cu scopul de a îmbunătăţi sistemul de frânare al tancurilor. De asemenea, a criticat în ultimii ani constant Ministerul Educaţiei pentru modul de clasificare a universităților, care influenţează accesul la fondurile europene, au scris cei de la Digi24.ro.

Este a doua demisie din Guvernul Dăncilă, după cea a lui Nicolae Burnete din funcția de ministru al Cercetării.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. Stefan spune

    Avem în fata un paradox:un ministru care deși nu vorbește totdeauna corect romaneste(fără a fi totuși agramat) Simte Românește. BRAVO. Cat despre trocul făcut de PSD este inadmisibil sa sacrifici limba romana pe altarul intereselor de partid. Sau poate s-au gândit sa facă ceva deosebit în an centenar? Sa va fie rușine. Care tara din lumea asta mai face asa?!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More