Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Ministrul Ioan Deneș în vizită de lucru la Dej. Declarații acide ale deputatului Horia Nasra – VIDEO

1 1.192

Primul obiectiv prezentat a fost „Amenajarea râului Someșul Mic în municipiul Cluj-Napoca”, în zona Aeroportului Internațional „Avram Iancu”.

Valoarea totală actualizată a acestui obiectiv este de 174 milioane de lei. Lucrările au început în anul 2012, iar termenul de punere în funcțiune este 2022. Capacitățile care se vor realiza: 35,35 km regularizare albie, 7,90 km îndiguire incintă aeroport, 17,94 km consolidări de mal râu Someșul Mic, 14,80 km consolidare mal afluenți. Valoarea alocată în anul 2019 este de 3 milioane de lei de la bugetul de stat. Scopul acestei investiții este acela de a crea posibilitatea prelungirii pistei aeroportului Cluj-Napoca, astfel încât pe acest aeroport să poată ateriza și decola aeronavele de mare capacitate. Pentru aceasta este necesară devierea cursului natural al râului Someșul Mic.

ABA Someș – Tisa are un contract de asociere cu Consiliul Județean Cluj, prin care, la obligația părților, C.J. și-a asumat responsabilitatea de a expropria imobilele amplasate pe suprafața de teren destinată lucrărilor. Totodată, în contract se prevede că aceste terenuri, odată descărcate de sarcini, trebuie să fie transmise Administrației Naționale «Apele Române», respectiv, ABA Someș – Tisa. Până în prezent, deși C.J Cluj a fost notificat referitor la stadiul în care se află procedura de expropriere, ABA Someș Tisa nu a primit niciun răspuns. În consecință, nu pot începe lucrările la acest important obiectiv de interes nu doar regional, ci chiar național”, a spus Ioan Deneș.

Ulterior, delegația condusă de ministrul Ioan Deneș, însoțită de reprezentanții autorităților locale, s-a deplasat în zona municipiului Dej, unde au fost inspectate lucrările „Reprofilare albie Valea Salcă amonte municipiul Dej”. Valoarea totală actualizată a obiectivului este de 4,17 milioane lei, iar acesta va fi finalizat în 2019. Capacități: 2,775 km reprofilare albie, 1,4 km protecție mal, 8 subtraversări, 1 prag de fund. Valoarea alocată în anul 2019 – 1,24 milioane lei de la bugetul de stat. Scopul acestei lucrări este acela de a apăra de inundații 1.054 de locuitori din localitățile Dej și Jichiș, 40 de gospodării, 60 ha teren, 3 podețe.

La finalul vizitei de lucru, ministrul apelor și pădurilor s-a întâlnit, la Dej, cu primari din județul Cluj, cărora le-a prezentat investițiile derulate de MAP pe raza județului.

Pe lângă proiectele amintite mai sus, demnitarul a mai adăugat că se află în derulare:

-„Amenajare valea Olpret în zona municipiului Dej”. Valoarea totală actualizată este de 10,93 milioane lei. Capacități: 27 km amenajare albie, 3,39 km consolidări de mal,15 praguri.  Valoarea alocată în anul 2019  – 4,08 milioane lei din surse proprii. Obiectivul va fi finalizat anul acesta.

-„Amenajare Valea Mărgăuța”. Valoare totală actualizată 17,87 milioane de lei. Capacități: 5,5 km recalibrare albie, 6,8 km consolidări de mal și zid de sprijin, 10 poduri, 27 bucăți căderi de beton. Valoarea alocată în anul 2019 – 1,25 milioane lei din Bugetul de Stat. Obiectivul va fi finalizat anul acesta.

-„Amenajare Valea Călata”. Valoare totală actualizată: 92,47 milioane de lei. Capacități: 36,17 km amenajare albie, 14,56 km consolidări de mal, 26,06 zid de sprijin, acumulare Călățele 1,030 milioane m3, acumulare Călata 2,739 milioane m3.    

Valoarea alocată în anul 2019  – 0,4 milioane lei din surse proprii ANAR și 2 milioane de lei de la BDCE. Obiectivul va fi finalizat în 2020.

De asemenea, Ioan Deneș a mai afirmat că specialiștii MAP au identificat șapte puncte critice care ar reprezenta un potențial pericol în cazul unor viituri. În aceste zone se intervine proactiv, investiții cărora li s-a alocat o sumă de aproximativ 3,1 milioane de lei. 

În ceea ce privește domeniul păduri, pentru anul 2019, pentru Programul de regenerare a pădurilor, Ministerul Apelor și Pădurilor a alocat suma de 2.913.790 lei. Vor fi plantați 994.000 de puieți forestieri, pe 343 ha de pădure.

Valoarea totală a investițiilor derulate de Ministerul Apelor și Pădurilor , în 2019, în județul Cluj este de peste 19,6 milioane de lei: 15 milioane de lei pentru domeniul ape, 2,9 milioane de lei pentru domeniul păduri, 1,7 milioane de lei pentru Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”(bani destinați construirii unor platforme de depozitare a gunoiului de grajd).

Săgeți aruncate spre conducerea liberală a județului

La conferința de presă de vineri de la sediul PSD Dej s-a aflat și deputatul Horia Nasra, președintele PSD Cluj, care nu a ratat ocazia de a arunca alte săgeți către conducerea liberală a județului Cluj. Liderul PSD a ținut să amintească mai multe promisiuni făcute de-a lungul timpului de către Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, cu privire la anumite proiecte de investiții, promisiuni încă neonorate. Printre acestea se află și realizarea unui parc industrial în zona Dejului, dar și lucrări de infrastructură rutieră în zonele limitrofe orașului de pe malul Someșului.

”În 2012, acum 7 ani, domnul Alin Tișe a promis că va face autostradă urbană de la Cluj-Napoca la Dej. De asemenea în ultimii 7 ani a promis în mai multe rânduri că va face un parc industrial în zona Dej-Gherla, iarăși o promisiune neonorată. Nu înțeleg de ce promite dacă nu poate să facă. Ori e o chestiune de impotență administrativă, ori e răutate, ori s-a plictisit și se ocupă de alte lucruri decât de administrație. Tot în 2012, domnul președinte al Consiliului Județean ne promitea că face Someșul navigabil. Adică să ne plimbăm cu bărcuțe de la Cluj-Napoca la Dej. Ei, până acum nu văd nici bărcuțe, nici vaporașe, nici alte modalități de traversare a Someșului până la Dej. De asemenea vreau să vă spun că drumurile județene din zonă, sau cel puțin multe dintre ele, sunt praf. Probabil ați vizitat și dumneavoastră drumul județean 109 B, care face legătura dintre comuna Bobâlna și localitatea Cornești. E ca în Evul Mediu.

De asemenea, tot în 2012, ne mai spunea domnul Tișe că face în zona Dej un mare complex sportiv. Vreau să vă întreb și pe dumneavoastră unde aleargă tinerii, joacă tenis, joacă fotbal, sau ce bazin mare de înot a făcut domnul Alin Tișe în zona Dej? Prin urmare, eu în perioada următoare am să urmăresc cu mare atenție toate promisiunile nerealizate ale domnului Alin Tișe, din zona Dej și zona Gherla. Vreau să trag un semnal de alarmă. Parcul industrial în zona Dej este absolut necesar. Și cu siguranță consilierii județeni, și parlamentarii, domnul primar (Costan Morar n.r.), domnul deputat Itu, susțin acest proiect. De asemenea, vreau să vă mai spun că este o rușine pentru județul Cluj că majoritatea liberală din Consiliul Județean Cluj a blocat proiectul abatorului de la Iclod, doar pentru că a fost un proiect gândit de consilierii județeni social-democrați.

Prin urmare, domnule Alin Tișe vă somez! În perioada următoare vom fi cu toții mai aproape de toate minciunile dumneavoastră, vă vom urmări pas cu pas și le vom spune clujenilor că în astfel de mod nu mai putem guverna acest județ. Nu cu drumuri ciuruite din metru în metru, nu fără parcuri industriale, nu fără promisiuni făcute în 2012-2016 și rămase neacoperite.

Și în perioada următoare vom finanța proiecte pentru comunitățile locale. Un alt proiect foarte important pentru zona Dej este proiectul european care prevede modernizarea căii ferate de la Dej în municipiul Cluj-Napoca, un proiect care va face foarte bine mobilității în zonă și eu cred că va determina cât mai mulți dejeni și cei din zona Gherla să meargă la Cluj-Napoca cu trenul. Poate așa reușim un pic să mai rezolvăm problema traficului”, a mai afirmat Horia Nasra.

Declarațiile integrale pot fi urmărite în materialul video de mai sus.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. ICA spune

    Se face regularizarea -taluzarea albiei vaii Salca din Dej, pe bani publici, si pe o portiune unde albia este proprietate particulara a persoanelor fizice, in loc sa-si faca acestia pe proprietatea lor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More