Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Minivacanța de 1 Mai, în siguranță

0 53

În minivacanţa de 1 mai, la nivelul judeţului Cluj,  aproximativ 300 de poliţişti, în medie, zilnic, vor fi la datorie pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, patrimoniului acestora, precum şi pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.

Astfel, 204 poliţişti de la ordine publică, 44 de la structurile de poliţie rutieră, dar şi 52 poliţişti de la investigaţii criminale, investigarea fraudelor şi arme se vor afla în stradă.

Pe drumurile publice, pe principalele artere din zonele turistice, precum şi pe traseele de acces către aceste zone, poliţiştii de la rutieră vor acţiona pentru menţinerea fluenţei şi prevenirea producerii unor evenimente grave, în general a celor generate de excesul de viteză. Astfel, efectivele de poliţie rutieră vor acţiona pe tronsoanele de drumuri naţionale şi vor utiliza, în medie, zilnic, 12 mijloace auto cu 10 aparate radar.

Structurile de poliţie transporturi vor asigura patrularea, în medie, 6 poliţişti pe 17 trenuri de călători precum şi 12 poliţişti în 5 staţii de cale ferată.

ÎN CAZ DE NEVOIE, APELAŢI CU ÎNCREDERE 112 – APELUL UNIC DE URGENŢĂ!

În atenţia cetăţenilor care pleacă în concediu cu autoturismul personal:

Pe lângă confortul oferit de o călătorie cu autoturismul personal, pe traseu pot apărea diferite probleme. Pentru a le evita, pentru a nu deveni victima unor infracţiuni de furt din sau de auto, e bine să ţineţi cont de următoarele sfaturi:

Asiguraţi-vă de buna funcţionare a autoturismului!

Stabiliţi cu exactitate traseul, prevăzând locurile de popas sau de staţionare pe timpul nopţii!

Dacă traseul este mai lung, e bine să vă căutaţi cel puţin încă un partener de drum pentru a vă ajuta le nevoie!

Alegeţi locurile de parcare special amenajate sau zonele bine luminate şi aflate la vedere!

Dacă doriţi să vă odihniţi puţin nu opriţi în locuri necunoscute şi mai ales izolate!

Căutaţi popasurile special amenajate în acest sens!

Autoturismul nu trebuie părăsit dacă este încărcat cu bagaje sau are expuse la vedere obiecte care ar putea tenta (casetofoane, genţi, borsete, telefoane mobile, aparate foto, detectoare radar sau aparate GPS etc.)!

Indiferent de perioada pentru care părăsiţi autovehiculul, nu uitaţi să conectaţi sistemul de alarmă!

Fiţi prudenţi când vi se solicită ajutorul!

Nu luaţi în maşină persoane necunoscute şi mai ales pe timpul nopţii!

Când aveţi sau când vi se semnalează vreo defecţiune tehnică, luaţi-vă toate măsurile de siguranţă pe durata remedierii acesteia!

Dacă părăsiţi autoturismul, chiar şi pentru scurt timp, nu lăsaţi cheile în contact, în încuietoarea portierei sau a portbagajului!

În locurile publice:

Aveţi grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflaţi în locuri aglomerate, la piaţă, în magazine, în mijloacele de transport în comun etc.!

Nu afişaţi ostentativ bunurile de valoare atunci când vă aflaţi în locuri publice !

Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi nu le permiteţi să poarte cheia locuinţei la vedere!

Evitaţi să intraţi în discuţie cu necunoscuţii care vă pot aborda pentru diferite acte de caritate, pot fi escroci, al căror scop este acela de a vă înşela!

Nu răspundeţi la provocări cu violenţă, încercaţi să evitaţi conflictele, iar dacă nu reuşiţi, sunaţi de urgenţă la numărul 112- apel gratuit!

Nu consumaţi în exces băuturi alcoolice, comiterea faptelor antisociale poate fi înlesnită de consumul de alcool!

La cumpărături:

Portmoneul nu se aşază niciodată la vedere sau în bagaje, deasupra cumpărăturilor!

Locul cel mai sigur pentru păstrarea portmoneului este buzunarul de la piept, din interiorul vestimentaţiei!

Feriţi-vă de priviri indiscrete când scoateţi banii!

Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de ,,chilipiruri’’, de cele mai multe ori produsele sunt fie contrafăcute, fie provin din săvârşirea unor infracţiuni!

Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi!

Dacă observaţi lipsa copilului, anunţaţi imediat agentul de pază al magazinului respectiv şi chiar personalul magazinului. Apoi, imediat, anunţaţi cea mai apropiată unitate de poliţie sau sunaţi la numărul de urgenţă 112.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More