Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Mirela Sabo, candidata Pro România la Primăria Mica: ”Dezvoltarea agriculturii se numără printre prioritățile mele pentru comuna Mica”

0 550

Ce vă motivează să candidați la funcția de primar al comunei Mica și ce vă recomandă pentru această funcție?

Sunt foarte atașată de comunitatea din Mica, fiind născută și crescută în Mănăstirea, construindu-mi întreaga viață și dezvoltându-mă profesional pe aceste meleaguri. Peste 34 de ani am fost tehnician veterinar și peste 15 factor poștal. Mi-a plăcut mereu să lucrez cu oamenii, să-i ascult, să-i ajut să-și construiască un trai mai bun, să le asigur servicii cu bună credință și de cele mai multe ori, să le fiu pur și simplu aproape, cu prietenie și onestitate. Am realizat, în special în ultima vreme, că experiența, priceperea și dorința de a face bine pentru oamenii de aici sunt motive importante pentru a mă implica în viața publică, pentru a mă dedica unor funcții de unde să am suficiente pârghii și putere de decizie pentru a realiza proiectele de care comunitatea noastră are atât de multă nevoie. Sunt motivată și dornică să transform Mica într-o comună de care să fim cu toții mândri și unde să ne simțim cu adevărat acasă.

În ce fel credeți că se poate dezvolta comuna? Ce vă propuneți să faceți pentru agricultura din zonă?

Dezvoltarea agriculturii e printre prioritățile mele pentru comuna Mica. Datorită poziționării geografice și a structurii terenurilor din zonă, comuna noastră ar fi un loc bun pentru agricultură, de la zootehnie, legumicultură, până la culturi de câmp extinse. Din păcate, populația este îmbătrânită, foarte multe parcele nu sunt lucrate, bătrânii nu mai au posibilități să se implice, iar tinerii fug de viața grea și fără oportunități din mediul rural, iar asta cred că nu e doar problema comunei noastre, e o problemă la nivel național.

Ce îmi propun eu să fac în aceste condiții?! Pe de o parte, să  aduc consultanți care să ne ajute să înființăm o asociație de producători, astfel încât toate parcelele mici să fie integrate și lucrate la comun, în mod eficient, la consturi mai mici, iar producția fiind mai mare, vom putea negocia mai ușor condițiile de desfacere în marile magazine. Iar pentru asta mă bazez și pe sprijinul colegilor de la PRO România Cluj. Apoi, e nevoie de un birou de proiecte care să ajute fiecare cetățean care dorește să înființeze o afacere în agricultură, cu sfaturi, scriere de proiecte, întocmire de dosare, implementarea efectivă a proiectelor și tot ce mai e nevoie pentru ca fondurile europene și guvernamentale să fie atrase și utilizate în mod corespunzător. Și, nu în ultimul rând, trebuie să gândim măcar la nivel local ce putem face pentru a atrage tinerii înapoi în comună. De la subvenții, concesionarea unor terenuri, până la asigurarea utilităților, a serviciilor publice de care au nevoie și a unui confort pe care și-l doresc, cu siguranță vom găsi metode și vom gândi o strategie pe termen lung, în care să includem toate aceste aspecte.   

Dar turismul local ce șanse are? Ce nu s-a făcut până acum și ce s-ar putea face mai bine?

Turismul a fost neglijat pentru că o parte din obiective sunt acum în proprietate privată, cum ar fi Castelul Korniș, iar o parte sunt în paragină sau insuficient promovate, cum ar fi Casa memorială Mihai Cutuș din Nireș. Ar mai fi câteva biserici, Someșul sau câteva lacuri de pescuit private care ar putea atrage turiștii în zonă, dar pentru a dezvolta cu adevărat turismul din comună, ar fi necesare parteneriate public-private pentru investiții și promovare.

De ce a durat atât de mult să fie adusă apa curentă în zonă și de ce nu există încă rețea de gaze naturale sau canalizare?

Adevărul este că în perioada imediat următoare după intrarea în Uniunea Europeană, când s-au pus la dispoziția tuturor fonduri europene pentru infrastructură, comuna noastră a avut ghinionul unei conduceri nepregătite și s-au ratat acele oportunități. Iar de acolo încolo lucrurile s-au mișcat foarte încet, pentru că lipsind utilitățile de bază, a fost foarte greu să mai dezvoltăm ceva pe aici.

Din fericire, în prezent, introducerea apei curente este în ultima etapă, printr-un proiect al Companiei de Apă Someș. Din păcate, încă nu au fost aprobate proiectele pentru canalizare și gaze, iar aici cred că trebuie să negociem mai bine cu autoritățile guvernamentale sau chiar să apelăm la fonduri nerambursabile, pentru că în lipsa utilităților de bază e foarte greu să ții tineretul în comună, să le propui să-și întemeieze familii aici. Nu mai vorbim de faptul că cei în vârstă se descurcă foarte greu pentru a-și asigura nevoile de bază, în lipsa acestor utilități.

De ce credeți că veți reuși să duceți la bun sfârșit mai multe proiecte decât primarii de până acum?

Unul dintre atuurile mele e faptul că am susținerea acestui partid modern, PRO România, care dovedește viziune și pragmatism, care are acele idei social-liberale de care societatea noastră are nevoie mai mult decât oricând. Am colegi și lideri profesioniști, care știu să facă strategii, să scrie și să gestioneze proiecte și să atragă fonduri europene. Le pasă de oameni și știu să pună lucrurile în mișcare astfel încât economia să funcționeze în beneficiul celor mulți. Mă bucur să fac parte dintr-o astfel de echipă, cum este cea de la PRO România Cluj.

 În plus, sunt la rândul meu o persoană determinată, care se implică și pune suflet și rațiune pentru ca să facă lucruri bune. Îmi propun să le ofer cetățenilor din Mica un trai bun și voi reuși, cu ajutorul lui Dumnezeu.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More