Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Mobilierul stradal din orașe contează mai mult ca niciodată astăzi

0 343

Conform specialiștilor imobiliari, România trece printr-un proces de urbanizare masivă, iar asta produce și dezvoltarea unor orașe. Urbanizarea este în creștere și are un impact major asupra vieților noastre. Românii sunt tentanți să se mute în orașe mari, unde pot găsi locuri de muncă mai bune, locuințe, apartamente și amenajări de înaltă calitate.

Reclamele impresionante despre viața de lux din centrele rezidențiale apar mereu în paginile ziarelor cu imobiliare. Acestea se laudă cu priveliști uluitoare asupra orașului și alte avantaje care pot schimba stilul de viață al românilor. Blocurile de apartamente rezidențiale domină acum alte construcții din mai multe orașe. Unele dintre ele devin din ce în ce mai înalte, iar proiectele noi probabil sunt și mai sofisticate. Treptat orașele mari, din țara noastră, devin din ce în ce mai aglomerate.

Românii cu venituri peste medie vor alege astfel de zone cu amenajări, servicii și apartamente rezidențiale, separându-se astfel, de cei cu venituri mai mici. Creșterea urbană însă continuă și va avea un impact asupra grupurilor cu venituri mici, care nu-și permit să obțină astfel de standarde adecvate, ridicate. Prețurile la apartamente sunt mai mari, iar chiriile au crescut de asemenea și probabil vor continua să crească în 2021.

Pentru a face față, orașele ar trebui să-și creeze anumite obiective de consolidare urbană și să le pună în aplicare. Spre exemplu, un rol important pentru bunăstarea oamenilor, îl au anumite produse pentru înfrumusețarea locurilor publice, de tip mobilier stradal, ca de exemplu:

  • Bănci stradale, stații de autobuz
  • Aparate de fitness în parcuri
  • Garduri delimitate
  • Pergole, mese de șah, jardiniere stradale
  • Coșuri de gunoi stradale și altele.

Designul acestui tip de mobilier stradal nu este creat la întâmplare, el are un domeniu strict definit. De exemplu, caracteristicile sale principale sunt: rezistență la acte de vandalism, instalare destul de ușoară, ușor de întreținut, design atractiv și altele. După cum bine se știe anumite spații publice sunt predispuse la acte de vandalism. Nu de puține ori oamenii constată că unele bănci stradale au fost stricate, probabil în mod intenționat. Asta ar trebui prevenit, prin pază, prin controale realizate de Poliție.

Oamenii au nevoie de mobilier stradal, pentru a se odihni și relaxa în spațiul public. Cele mai apreciate în prezent sunt băncile stradale, pe care oamenii se pot așeza când se află prin oraș, pentru a se odihni. Deja în multe parcuri din marile orașe din țară s-au amplasat mai multe bănci din lemn, echipate cu picioare din oțel sau fontă după caz, care sunt fabricate în România.

Amplasarea mobilierului în spațiul public este importantă, se ține cont desigur și de distanțarea fizică, în contextul pandemiei de coronavirus.

Aparatele de fitness sunt prezente în anumite parcuri din orașe, iar asta oferă multe avantaje. Oamenii pot utiliza aparatele în aer liber, gratis, astfel pot evita mediul din sălile de gimnastică. Exercițiile sunt gratuite, iar asta contează foarte mult pentru iubitorii de sport, pentru că nu mai trebuie să dea bani la sală.

Desigur, opțiunile de exerciții sunt limitate în acest caz, în aer liber, însă asta nu înseamnă că nu se pot combina diferite tipuri de antrenamente. De exemplu bicicletele fixe din parcuri sunt bune pentru antrenament cardio, iar echipamentele pentru antrenarea picioarelor sunt distractive și pun în mișcare diferite tipuri de mușchi ai corpului.

Aceste aparate încă sunt prezente în parcuri, nu sunt deteriorate, probabil sunt destul de rezistente și durabile în timp, fac față chiar și la condițiile meteo nefavorabile ale vremii, în anumite luni din an.

Ar trebui însă să existe anumite facilități (instalații cu robinet) în ceea ce privește spălarea mâinilor, cum ar fi de exemplu acele cișmele de apă stradale pentru parcuri și spații de joacă. Acesta lipsesc din zonele publice, din curtea instituțiilor publice, din apropierea școlilor și universităților. 

Coșurile de gunoi din metal sunt de asemenea prea puține. Pe anumite străzi nu găsești nici măcar unul. Probabil ele nu lipsesc însă din zonele rezidențiale. Numărul lor ar trebui să fie mai mare în zonele publice, nu doar în parcuri sau spații de relaxare.  

Rastelurile de biciclete fac parte tot din categoria mobilierului urban și pot fi observate prin orașe. Acestea sunt necesare, mai ales din acest an, de când bicicleta a devenit o alternativă bună la mersul cu mașina.

Unele adăposturi din stațiile de autobuz realizate de Primărie au fost vandalizate de persoane certate cu legea, asta se vede imediat în anumite cartiere din orașe. Unele stații au panourile cu desene murdărite și coșuri de gunoi dărâmate. Refacerea lor necesită anumite eforturi financiare, iar în plus și Poliția ar trebui să-și facă treaba în aceste zone, ale orașelor.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More