Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Mocănița, Cimitirul Vesel și bisericile din lemn, cele mai apreciate obiective în Maramureș

0 57

Trenul Mocănița, Cimitirul Vesel și bisericuțele din lemn aflate în patrimoniul UNESCO au fost cele mai vizitate obiective turistice în perioada iunie-august, a declarat, luni, pentru AGERPRES, președintele Asociației Naționale de Turism Rural Ecologic și Cultural – ANTREC Maramureș, Livia Sima.

„Din informațiile noastre, dar și din observațiile proprietarilor de pensiuni rurale, trenul Mocănița, bisericuțele din lemn aflate în patrimoniul UNESCO și Cimitirul Vesel din Săpânța au fost cele mai vizitate obiective turistice în sezonul estival. Cel trei obiective turistice sunt foarte renumite atât în țară cât și în străinătate și se bucură de o largă apreciere. În jurul acestor obiective de-a lungul anilor s-a dezvoltat o rețea de pensiuni și moteluri care oferă servicii diversificate pentru iubitorii unei vacanțe inedite. Cert e că, încet, dar sigur, am asistat la o schimbare de percepție asupra turismului rural datorită acestor repere, dar și a altora mai puțin cunoscute. Anual, mii de turiștii ajung în Maramureș pentru a vedea și a petrece un scurt concediu la țară sau a face o plimbare cu Mocănița pe Valea Vaserului” a spus Livia Sima.

Potrivit acesteia, turiștii români care optează pentru o vacanță de o săptămână în Maramureș aleg excursiile în circuit sau excursiile de aventură.

„Avem Mocănița, Cimitirul Vesel și bisericuțele din lemn răspândite prin satele îndepărtate, dar avem și o categorie strictă de turiști care vin în Maramureș pentru a vizita numai lăcașele de cult, mănăstirile și bisericile din lemn, această categorie de turiștii o putem întâlni aproape tot anul cu oarecare trend în timpul verii sau în preajma sărbătorilor religioase importante. Sunt excursii organizate de asociații, fundații sau chiar parohii din România care îi aduc pe credincioși să admire lăcașele de cult, să afle istoria lor, să cunoască locuri și mănăstiri de care cu siguranță au auzit sau citit, apoi există pe durata verii, turismul de aventură, iar cele mai căutate locuri sunt: defileul Lăpușului, Valea Vaserului, Munții Pietrosul Rodnei, Munții Maramureșului, parcurile naționale și cele naturale. Turiștii care aleg aceste obiective vin pregătiți pentru o coborâre cu barca pe apele râurilor, pentru o cursă ciclotur sau pentru a mai multe zile petrecute cu cortul pe munte împreună cu grupul. În zona Văii Ruscovei, în satele Repedea, Poienile de sub Munte, Ruscova, ajung turiști din Polonia, Slovacia și Ungaria dornici să afle unde a fost vechea graniță a României până în anul 1946”, a spus Livia Sima.

Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Budești-Josani, județul Maramureș, monument istoric înscris în lista patrimoniului mondial, datată 1643

Unul dintre administratorii căii ferate forestiere ce administrează trenul Mocănița, Daniel Andreica, a precizat că zilnic, în perioada sezonului estival, câteva sute de turiști fac o călătorie cu trenul pe cei aproape 20 de km, doar pe un singur sens în defileul Văii Vaserului.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More