Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Moment aniversar la împlinirea a 159 de ani de la Unirea Principatelor, la Parohia Ortodoxă Română Dej III, cu hramul ”SF. Treime”

0 252

Parohia Ortodoxă Română Dej III, cu hramul ”SF. Treime”, în parteneriat cu ASTRA, Despărțământul” Dr. Teodor Mihali“, Dej,reprezentată prin Radu Gavrilă, și Școala Gimnazială ”Avram Iancu”, reprezentată prin Dana Herineanu, a organizat la data de 21 ianuarie 2018 un program cultural-misionar dedicat împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, în contextul Centenarului Marii Uniri, 1918-2018 și a Anului omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, proclamat de Sf.Sinod al B.O.R.

În cadrul evenimentului, care a avut loc la Biserica Sfânta Treime din cartierul Dealul Florilor, s-a săvârșit slujba de TE DEUM, de un sobor de preoți condus de Pc. Părinte Protopop al Dejului, Ioan Buftea, apoi a urmat o comunicare ținută de col. Dr. Vasile Tutula , ”Începuturile României moderne-Reformele lui A.I.Cuza”, invitat din partea ASTRA Dej, Departamentul ”Dr. Teodor Mihali ”.

Din partea Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu”, Dej, elevii conduși de prof. Cornel Bude au prezentat un moment artistic, alcătuit din scenete, poezii, cântece patriotice.

În încheierea programului, preotul paroh Teodor Mureșan a ținut un cuvânt, elogiind pe marii făuritori ai Unirii din 1859 ca fiind “VIRIS ILUSTRIBUS”, ce au pus marea temelie a statului român modern și au deschis căile de organizare a Bisericii românești: Mitropolit primat, în persoana mitropolitului Nifon Rusăilă, autocefalia Bisericii în anul 1885 și cea de Patriarhie în 1925, după Marea Unire din 1918.

Biserica, prin slujitorii ei a adus o contribuție de seamă la realizarea Unirii prin prezența lor în Adunările elective, prin predici, pastorale, trimiterea de articole la presa vremii, prin rugăciuni speciale și cărți liturgice.

”Noi cei de azi, români și de credință românească suntem datori să le urmăm îndemnul și idealul sfânt pentru care au trăit”, spune părintele paroh Teodor Mureșan.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More