Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Morar Costan: ”Primăria Municipiului Dej respectă procedurile și legislația în vigoare, privind achizițiile publice”

8 134

someseanul-Costan Morar - primar Mun Dej

Ca urmare a articolului publicat sâmbătă pe Someșeanul.ro ”La Dej se cunosc câștigătorii licitațiilor înainte ca acestea să aibă loc?”, primarul Costan Morar a trimis pe adresa redacției un comunicat prin care să lămurească situația.

În cadrul licitației proiectului” Modernizare străzi”, în calitate de autoritate contractantă, am parcurs toți pașii specificați de legislație respectiv OUG. 34/2006 și H.G. 925/ 2006.

Conform procedurilor de licitație, s-a întocmit documentația de atribuire, care conține următoarele documente: fișa de date în care sunt incluse cerințele privind eligibilitatea candidaților, proiectul tehnic, parte scrisă și desenată, model de formulare și model de contract.

Procedura de licitație se desfășoară în perioada 05.06.2014-21.07.2014, în data de 21.07, ora 11:00, urmând să aibă loc deschiderea ofertelor.

În această perioadă, toți ofertanții interesați să participe la procedură, pot solicita clarificări, lucru care s-a și întâmplat, primindu-se peste 20 de solicitări de clarificări. La toate clarificările s-au dat răspunsuri, în timp util și cât mai rapid, astfel încât să nu fie afectată durata procedurii de licitație.

Unul dintre subiectele clarificărilor, a fost modelul de contract, acesta fiind preluat de la o altă lucrare pe fonduri europene, licitată de Municipiul Dej, respectiv „Reabilitare Colegiul Andrei Mureşanu, Dej”, lucrare care a fost câștigată de Samus Construcții,  de aceea apare numele la partea Prestator, evident fiind o omisiune din partea comisiei de evaluare, care a lăsat specificat pe modelul de contract numele reprezentantului firmei.

Precizez că acest aspect nu are nicio influență asupra procedurilor și viitorului câștigător al licitației, iar aspectul sesizat la solicitarea de clarificare, a fost clarificat, la fel ca la solicitările anterioare, procedura de licitație continuând în mod firesc și normal.

Toate elementele privind procedura de licitație sunt publice și pot fi consultate, de către orice persoană prin accesarea site-ului e-licitație.ro, iar informații privind numărul de participanți, numele și ofertele lor, vor fi făcute publice, după încheierea tuturor procedurilor, așa cum prevede legislația.

Este evident că se încearcă inducerea în conștiința cetățenilor că licitațiile la Primăria Dej, nu sunt corecte și că se favorizează anumiți competitori.

În susținerea afirmației vă transmit informații despre licitațiile la lucrări de investiții, recent implementate și în curs de implementare, în cadrul cărora au participat mai multe firme iar  valorile contractate, mai mici decât cele de pornire,  au fost respectate până la final, în puține cazuri în țară respectându-se aceste valori:

Proiectul „Modernizare şi extindere Liceul Alexandru Papiu Ilarian,”- 21 firme participante la licitație, câștigător firma Stoneco Baia Mare

-valoare de pornire a licitației la construcție- 4 396 178,68 lei

-valoarea contractată( adjudecată)- 3 200 626 lei

-valoarea finală a lucrărilor- 3 200 626 lei.

Proiectul „Reabilitare Colegiul Andrei Mureşanu, Dej”, 13 firme participante la licitație, câștigător firma Samus Construcții Dej.

-valoare de pornire a licitației la construcție- 15 423 639,28 lei

-valoarea contractată( adjudecată)- 10 649 908,71 lei

-valoarea finală a lucrărilor- 10 649 908,71 lei

Piața Agroalimentară– 4 firme participante la licitație, câștigător TCI Cluj.

-valoare de pornire a licitației la construcție- 6 455 440 lei

-valoarea contractată( adjudecată)- 6 364 920 lei

-valoarea finală a lucrărilor- 6 364 920 lei

Reabilitate tronson 10 străzi( OMV-Podul peste Someș), 9 firme participante la licitație, câștigător Samus Construcții.

valoare de pornire a licitației- 12 625 680 lei

valoarea contractată( adjudecată)- 9 623 605,8 lei

valoarea finală a lucrărilor- 9 623 605,8 lei.

Sunt exemple de proiecte implementate la Dej, iar până în acest moment am reușit să implementăm un număr mare de proiecte europene, proiecte finanțate, fără primirea de penalizări. Este o dovadă a respectării procedurilor și corectitudinii cu care au fost implementate, fiind printre primele orașe din țară la valoarea proiectelor europene implementate și în derulare, raportat la numărul de locuitori.

Este incorect să lansezi ipoteze și să tragi concluzii care pot afecta un proiect care a însemnat multă  muncă și străzi care vor fi reabilitate pentru dejeni.

Îmi dau seama că dorința mea de a implementa mari proiecte pentru Dej, îngrijorează anumite persoane din sfera politicului, pentru că am mai avut 2 sesizări la Ministerul Dezvoltării, care vizau stoparea și anularea finanțării proiectului, iar în urma vizitelor în teren a reprezentanților ministerului, s-a demonstrat că sesizările nu corespund cu realitatea.

Consider că nu este un motiv de a se face supoziții și acuze , în cazul unei firme locale, care îndeplinește condițiile de a fi eligibilă la contracte de amploare,  mai ales ca este o firmă locală care are angajați din Dej și zonele limitrofe.

La fel cum am finalizat alte proiecte pentru dejeni, pentru că știu ce beneficiu ar urma să aducă pentru oraș acest proiect de reabilitare străzi,  voi face tot ce îmi stă în putință ca și acest proiect, cu toate sesizările și încercarea de blocare, aspecte care mă motivează și mai mult, să îl pot realiza până la final, pentru că este atât de necesar pentru modernizarea municipiului.

 

Primar

Morar Costan

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. ady spune

    lasa costane nu ne aburi iar tot dejul stie ce faci cu tecaru de acum sper sa se ocupe DNAde voi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More