Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Morar Costan și problema romilor din Dej. Ce răspunsuri a dat edilul

6 1.780

În contextul ultimelor evenimente petrecute pe raza municipiului Dej, evenimente a căror actori principali au fost comunitățile de romi, Morar Costan, primarul municipiului Dej, a răspuns mai multor întrebări ce vizează aceste comunități. Redăm mesajul acestuia.

Având în vedere ceea ce s-a vehiculat în ultimele zile în mediul online și pe rețelele sociale cu privire la situația comunităților de romi din Dej în contextul izbucnirii focarelor COVID-19 în aceste comunități vreau să răspund punctual fiecărui element vehiculat în legătura cu această temă.

Romii sunt votanții lui Morar. El i-a adus în oraș și îi protejează

Cred că este evident pentru orice cetățean echilibrat că nu eu în calitate de primar pot stabili sau dispune pe criterii etnice cine se poate stabili în oraș și cine nu, cine să primească ajutor social și cine nu. Așa cum, în egală măsură nu pot eu aduce oameni pe care să îi instalez în oraș și să îi oblig astfel ca o dată la 4 ani să mă voteze.

Cred că este clar pentru oricine că respectarea și aplicarea legilor nu este opțională pentru niciun cetățean al acestei țări cu atât mai mult pentru un primar, ales local, indiferent de apartenența politică, altfel vorbim de abuz. Doar din rea-voință și necunoaștere poate cineva să susțină contrariul.

Aceste comunități sunt comunități vulnerabile iar statul român prin mecanismele sale intervine pentru sprijinirea celor vulnerabili și garantează respectarea drepturilor fiecărui cetățean al acestei țări așa cum este firesc. Cu toții indiferent de etnie avem drepturi dar și obligații.
Pe parcursul mandatelor mele am răspuns punctual și cred eu corect, ori ce câte ori au apărut situații în comunitățile de etnici romi din oraș.

Am considerat că așa este normal și că nu este cazul să intru în jocul zvonurilor lansate din rațiuni politice și electorale, cu toate că știu că de 12 ani de când am devenit primar este alimentat constant curentul de opinie ”Romii sunt votanții lui Morar. El i-a adus în oraș și îi protejează.” Nici acum nu voi insista. Vreau doar să atrag atenția celor interesați că o simplă recapitulare a rezultatelor de la alegerile locale din 2016 pe secțiile de votare îi poate lămuri unde merg voturile acestor comunități.

Câți romi locuiesc de fapt în Dej în acest moment

În aceste ultimele zile s-a vehiculat cifra de aproximativ 3.000 de romi care în prezent locuiesc în municipiul Dej. În fapt, la acest moment 𝐢𝐧 𝐃𝐞𝐣 nu trăiesc mai mult de 𝟖𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐭𝐧𝐢𝐞 𝐫𝐨𝐦𝐚. Cifra aceasta se bazează pe confruntarea situației din teren cu cea aflată în evidențele pe care Primăria Dej, autoritățile județene, autoritățile sanitare și alte autorități în drept le dețin cu privire la comunitățile de romi din oraș. O parte din aceste persoane de etnie romă sunt stabilite în locuințe închiriate în zona Macazului și în zona Sărata. O parte locuiesc în case pe care le dețin care proprietari și care sunt identificate la 20 de adrese din oraș: Aceste locuințe au aparținut familiilor de romi stabilite în oraș în urmă cu mai bine de 30 de ani.

Morar protejează asistații social și le dă ajutor social

𝐃𝐞𝐣𝐮𝐥 𝐚𝐫𝐞 𝐢𝐧 𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭 𝟓𝟎 𝐝𝐞 𝐚𝐬𝐢𝐬𝐭𝐚𝐭𝐢 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥𝐢 𝐚𝐩𝐭𝐢 𝐝𝐞 𝐦𝐮𝐧𝐜𝐚 la o populație de 38.120 de locuitori. Un beneficiar apt de muncă are obligația de a efectua o medie lunară de 24 de ore.

Doar în ultimii 4 ani 𝐚𝐦 𝐫𝐞𝐝𝐮𝐬 𝐧𝐮𝐦𝐚𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐨𝐬𝐚𝐫𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐚𝐣𝐮𝐭𝐨𝐫 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝟐𝟓𝟖 (anul 2016), 𝐥𝐚 𝟕𝟐 în prezent prin verificarea riguroasă a respectării obligativității cu privire la efectuarea numărului de ore de muncă în interes local și a reglementării privind încetarea dreptului la ajutorul social la refuzul unui loc de muncă oferit de către AJOFM.

Venitul minim garantat este de 𝟏𝟐𝟎- 𝐦𝐚𝐱𝐢𝐦 𝟏𝟒𝟐 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢/𝐥𝐮𝐧𝐚. Sumele pentru acordarea venitului minim garantat sunt alocate de la bugetul de stat, 𝐧𝐮 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐛𝐮𝐠𝐞𝐭𝐮𝐥 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥. Acordarea venitului minim garantat este reglementată la nivel național prin Legea 416/2001.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

 1. Clau spune

  Hotul asta crede ca eu cu astm bronsic am sa port masca ,se inseala.eu il dau in judecata ca imi ia dreptul la viata.eu folosesc medicamente ca sa pot sulfa .eu am nevoaie de aer si ca mine mai sunt.

 2. Clau spune

  Hotul asta crede ca eu cu astm bronsic am sa port masca ,se inseala.eu il dau in judecata ca imi ia dreptul la viata.eu folosesc medicamente ca sa pot sufla .eu am nevoaie de aer si ca mine mai sunt.

 3. Dorin spune

  bineinteles ca nu mi se publica comment-ul…Someseanul e impartial sau suge de la primar??

 4. Razvan spune

  Pe cine mai reprezinta PSD ,acest partid care cu aroganta isi spune SOCIAL si DEMOCRAT ? Un partid care divizeaza societatea in indivizi privilegiati si indivizi de duzina NU ESTE SOCIAL ,nici DEMOCRAT si nu reprezinta in niciun caz interesele paturii sarace si mijlocii ,asa cum se lauda ei.PSD a fragmentat societatea in privilegiati si oameni de rand.PSD trebuie sa raspunda chiar prin schimbarea numelui.In Romania NU EXISTA social-democratie. PSD a intrat in conflict cu propria lui identitate si doctrina ,daca a avut o doctrina vreodata. PSD nu este partid…este o clica care se apara unii pe altii modificand legi, numind oameni in functii cheie

  1. petru spune

   Dar celelalte partide ce sunt?

 5. Razvan spune

  le-a oferit locuinte sociale, buletine de Dej, desi nu justificau propietate in Dej, au avut clementa atat din partea Primariei cat si pasivitate, ca sa zic asa, din partea Politiei si celorlalte autoritati…nu vorbeste degeaba lumea de Morar & comp. ca is pretenii tiganilor…au ajuns sa fie violenti si infractori…cersetoria are lege si nu se aplica pt. ei, le era greu sa eradicheze cersetoria?? comercializarea de catre tigani a covoarelor, perdelelor, seturilor de cutite, etc. este legala? au documente pt. asta? platesc tva??

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More